Situatie TU Delft blijft zorgwekkend, CNV roept minister Bruins op om in te grijpen

“Minister grijp in, zodat de giftige cultuur aan de TU Delft eindelijk echt kan worden aangepakt.” CNV heeft vandaag een dringende oproep gedaan aan Minister Bruins van Onderwijs om in te grijpen bij de TU Delft.  Sectorcoördinator Onderwijs Abhilash Sewgobind: “We hebben grote zorgen over de sociale onveiligheid aan de universiteit, die al jaren voortduurt zonder enige zichtbare verbetering. Ondanks meerdere kritische rapporten van vakbonden, de Inspectie van het Onderwijs en waarschuwingen vanuit het ministerie zelf, blijft het bij zalvende maar holle woorden van het College van Bestuur van de TU Delft en verandert er helemaal niets. Ook de Raad van Toezicht laat na om in te grijpen.” Dat meldt het CNV. 

Vandaag publiceerde het universiteitsblad Delta een ronduit schokkend artikel met een scherpe analyse. "De situatie aan de TU Delft is al meer dan een decennium zorgwekkend, en we zien geen enkele vooruitgang. Het College van Bestuur belijdt spijt met de mond maar negeert achter schermen alle signalen, houdt de cultuur in stand en toont een totaal gebrek aan urgentie, intrinsieke motivatie tot verbetering en iedere urgentie. Dit is onacceptabel, schandalig en kan niet zonder gevolgen blijven", zegt Sewgobind. “De minister moet ingrijpen, alleen zo is er kans dat er wat gaat veranderen.”

Huidige top TU Delft 

CNV heeft geen enkel vertrouwen in de huidige top van de TU Delft. De wijze waarop dit College omgaat met klachten en kritische geluiden is tekenend voor de toxische cultuur aan de TU Delft. Sewgobind: “Hiërarchische aansturing, controledrift en vriendjespolitiek zijn in alle lagen van de organisatie leidend. Kritische geluiden worden niet getolereerd en wie dat toch waagt wordt monddood gemaakt, tegengewerkt of erger. Daarom komen wij tot de conclusie dat het College zelf verandering in de weg staat.”

Mogelijke maatregelen 

Om de situatie structureel te verbeteren, dringt CNV bij de minister aan erop toe te zien dat een aantal maatregelen genomen wordt:

  • Grondige nulmeting om de volledige omvang van de sociale onveiligheid in kaart te brengen;
  • Onafhankelijk meldpunt waar medewerkers en studenten incidenten kunnen melden zonder angst voor repercussies;
  • Screening van leidinggevenden om de sociale veiligheid binnen de organisatie te verbeteren en goed leiderschap te waarborgen.

Ongewenst gedrag en onveiligheid 

Sinds 2010 zijn herhaaldelijk signalen afgegeven over misstanden en meldingen op het gebied van sociale veiligheid, maar slechts een klein deel van de verhalen komt naar buiten. Sewgobind: “De cultuur is ronduit toxisch. Medewerkers en studenten die ongewenst gedrag en onveiligheid aankaarten worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Dat gaat zo ver dat mensen zelf gefrustreerd en gedesillusioneerd vertrekken, of uit vrees voor hun baan en positie dan toch hun mond maar houden", zegt Sewgobind. "De TU Delft laat zich voorstaan op zijn wetenschappelijke positie, maar toont zich een buitengewoon ondermaatse werkgever."

Door: Nationale Onderwijsgids