Studenten maken zich zorgen om langstudeerboete die niet te betalen is

Honderden studenten kwamen vrijdag 18 oktober bij elkaar in Den Haag om te demonstreren tegen de langstudeerboete. Studenten krijgen naast de langstudeerboete ook te maken met een lagere basisbeurs terwijl het collegegeld is gestegen en er is studierente ingevoerd. Dat meldt Omroep West.

Abdelbader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt de plannen van het kabinet om 1 miljard euro op te onderwijs te besparen ronduit belachelijk. “Studenten kunnen al niet meer rondkomen. Studenten stoppen zelfs met een opleiding omdat ze de studieschuld niet meer kunnen betalen. Daarbovenop komt dan ook nog een langstudeerboete van drieduizend euro.”

Grote zorgen 

Twee studentes uit Wageningen maken zich grote zorgen. Op hun protestbord staat ‘Laat studenten bloeien, niet boeten’. Een van de meiden liep een half jaar studievertraging op vanwege een ernstig zieke vader die maanden in het ziekenhuis lag. Om die reden kon ze zich niet goed focussen op haar studie.

De studenten realiseren zich dat ze tegenwoordig niet meer met vrienden afspreken omdat dat geld kost. Ze kiezen ervoor thuis te blijven, maar studenten moeten zich juist ontwikkelen vinden ze.

Studiekeuze 

Puck zit in 6vwo, maar heeft nu al veel stress over haar aankomende studiekeuze. “Ik moet in ieder geval geen moeilijke studie kiezen, want straks haal ik het niet en moet ik drieduizend euro betalen. Dat geld heb ik helemaal niet.”

Stoppen met de studie 

Een student Journalistiek zie dat veel studenten overwegen om hun studie voortijdig stop te zetten. Een andere studente met een stok en een muts wandelt mee met de demonstranten in de richting van de binnenstad van Den Haag. In april kreeg ze te horen dat ze een chronische ziekte heeft. Daardoor loopt ze studievertraging op en dat wordt straks alleen maar duurder. “Naast mijn studie kan ik niet werken, want dat kost te veel energie. Ik ben nu bang dat ik mijn studielening nooit kan terugbetalen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk