RDW Self Driving Challenge 2025 is voor de zevende keer van start gegaan

Een record voor de zevende editie van de Self Driving Challenge: elf teams strijden dit jaar om de felbegeerde cup. Vier teams verschijnen aan de start van de gesloten categorie en zeven starten in de open categorie. Tijdens de kick-off op 13 februari maakten de studententeams kennis met elkaar en het parcours. Dat meldt RDW.

Jantina Woudstra, directeur RDW, opende de kick-off en benadrukte het belang van innovatie en samenwerking met het onderwijs én van het belang van plezier met elkaar hebben voor het beste resultaat.

Elf studententeams 

"Elf studententeams doen dit jaar mee, en dat is een mooi record", aldus Johan in ’t Holt, opdrachtgever van de Self Driving Challenge: “Het is mooi dat er meer draagvlak voor autonome techniek via de onderwijsinstellingen ontstaat, zodat Nederland op die manier meer kennis op dit vlak genereert. Verder is het belangrijk dat de challenge ook kwalitatief groeit door bijvoorbeeld nog realistischere scenario’s te implementeren."

De teams zijn afkomstig vanuit het hele land en van zowel MBO-, HBO- als WO- onderwijsinstellingen. Zij moeten de komende maanden flink aan de slag om autonome software te ontwikkelen en hun voertuig wedstrijdklaar te maken zodat ze op donderdag 12 juni kunnen strijden om de bokaal.

De finale vindt plaats bij het RDW-testcentrum in Lelystad. Het parcours zit vol uitdagingen. Van de voertuigen wordt verwacht dat ze adequaat reageren op levensechte situaties, zoals stoppen voor een verkeerslicht, inparkeren en inhaalmanoeuvres. Het team dat deze uitdagingen het best volbrengt, mag zich tot kampioen laten kronen.

Tip voor de concurrentie 

Titelverdediger Fontys uit de open categorie schat de kansen vanwege de ervaring van vorig jaar hoog in en heeft een tip voor de concurrentie: “Je moet hard werken om te winnen. Wij hebben vorig jaar in de laatste weken voor de finale pizza gegeten, omdat we elke dag of op de testbaan in Lelystad of op school aan ons voertuig zaten te sleutelen tot we eruit werden gezet.”

Eigen voertuig 

De teams komen uit in twee categorieën: een open en gesloten categorie. Bij de gesloten categorie levert de organisatie een kart en een computer aan, die de teams naar eigen inzicht mogen programmeren. De zeven deelnemers van de open categorie gebruiken en programmeren hun eigen voertuig. Deze categorie is flink gegroeid, ziet Thijmen Fellinger, oud-deelnemer en SDC-crewlid: “De open categorie haalt de gesloten categorie met de karts in. De kart maakte deelname laagdrempelig, en bij de open categorie kunnen de studenten in hun eigen voertuig de technologie doorontwikkelen.”

Elke categorie kent een eigen winnaar. Tijdens speciale testdagen van maart tot juni kunnen deelnemers hun voertuig alvast testen op het parcours. De RDW keurt - vanzelfsprekend – op die momenten de veiligheid van alle deelnemende autonome voertuigen.

Deelnemende teams 

De deelnemende teams in de gesloten categorie zijn: Hanze Hogeschool, Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Saxion Hogeschool.

Aan de open categorie doen Universiteit van het Noorden, NHL Stenden, Fontys, HAN, Firda, Universiteit Twente en Hogeschool Rotterdam mee.

Door: Nationale Onderwijsgids