AMSTERDAM (Novum) - De Bond tegen vloeken hoopt op veel meer scholen gastlessen rond het thema schelden en vloeken te gaan verzorgen. Daartoe is deze maand een scholenafdeling met de naam Klassetaal opgericht.
"De Bond tegen vloeken riep soms negatieve associaties op en werd als oubollig ervaren, zo is uit imago-onderzoek gebleken", licht een woordvoerder toe. "Dus gingen we zoeken naar een remedie, en die hebben we gevonden in de verzelfstandiging van het onderwijsonderdeel."
De bond verzorgt al tien jaar lessen op scholen, ook openbare en islamitische. "Maar het is niet zo dat op christelijke scholen minder wordt gevloekt. Dat gebeurt in alle delen van het land, ook in de biblebelt", verheldert de zegsman. De bond, die ongeveer tien werknemers telt, heeft nog geen extra personeel in dienst genomen, maar hoopt dat wel te doen als het schoolwerk groeit.
Het is de bedoeling om in het voortgezet onderwijs bij scholen binnen te komen bij vakken als maatschappijleer. "Vloeken en schelden zijn te specifiek voor de gemiddelde docent, en het is makkelijk voor de school om het uit handen te geven", vervolgt de woordvoerder. "Wij hebben lesmateriaal en digitale modules, en docenten in dienst die dat op goed niveau kunnen brengen."
Ook op basisscholen zijn de lessen erg populair, verzekert hij. "We brengen ze al vanaf groep 3 bij respect voor elkaar te hebben."
De bond heeft ook de organisatie Taalquestie in het leven geroepen, een kenniscentrum voor taalbewustzijn, die trainingen en workshops aan bedrijven geeft. "Realiseer je je dat bepaalde taal mensen afstoot, met deze trainingen kun je werken aan een betere reputatie. Goed taalgebruik is voor iedereen belangrijk. Voor die boodschap stond de bond in 1917 en zal de bond ook in de toekomst blijven staan."
De bond presenteert vrijdag op de Open Dag in Veenendaal naast de nieuwe strategie ook een nieuwe huisstijl. De papegaai als beeldmerk is behouden, maar zit niet meer stil. Net als de bond zelf gaat het dier eropuit, het land in. De nieuwe huisstijl moet de bond een 'frisse, dynamische en actuele' uitstraling geven.
Vrijdag neemt dominee Anne Prins officieel afscheid als voorzitter. De christelijk-gereformeerde emeritus-predikant Elbert Boot neemt het stokje over.