AMSTERDAM - Verschillende onderwijsorganisaties stellen dat het Nationaal Onderwijsprotocol tegen Pesten het pesten op scholen niet zal voorkomen. Zij menen dat de focus meer moet liggen op het bespreekbaar maken van het probleem. Dat meldt Metro Nieuws.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt het "een utopie om te stellen dat je pesten volledig kunt uitbannen." Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) scharen zich achter deze gedachte. De VOO is initiatiefnemer van het protocol, maar woordvoerder Michiel Jongewaard stelt dat het bij de maatregel "slechts gaat om een intentieverklaring. Het protocol gaat het pesten niet oplossen."
Lotte Savelberg, voorzitter van LAKS, en Jongewaard benoemen daarom het belang van het bespreekbaar maken van pesten in de klas. Leerlingen moeten kunnen vertellen wat zij van het probleem vinden. Daarnaast moeten volgens Thijs den Otter, woordvoerder van de AOb, ook de ouders meer betrokken worden bij de aanpak van pesten. Het onderwijs wordt volgens hem teveel gezien als een "oplossingenfabriek". Wel zouden de protocollen een goede houvast zijn voor zowel ouders als leraren. Hoewel je beginnende pesterijen er niet mee voorkomt, kan er wel gebruik van worden gemaakt om herhaling te voorkomen.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem
Pesten niet te voorkomen?? Ben het er absoluut mee oneens. Veel meer inzet en handelen van de leerkracht vraagt het. Misschien wat minder in de koffiekamer, wat meer op het schoolplein of gangen lopen, kortom er bovenop zitten. Leerkrachten in het VSO zitten van de ochtend tot in de middag er bovenop, eten met leerlingen, schoolplein op enz. Tot ze in het busje gebracht worden. Misschien ook iets voor het reguliere onderwijs?
Nee, een protocol kan pesten niet voorkomen. Zeker als we zonder goed te analyseren die oorzaak leggen bij de gepeste. Maar pesten zelf kan wel worden voorkomen. Opvoeden met een normen en waardenpatroon is één voorwaarde, het aanleren van inlevingsvermogen een tweede. Als pesten wordt gezien als uiting van een probleemsituatie waarin de pester verkeert en als een signaal om eens heel goed de persoon van de pester onder de loep te nemen, en hem vervolgens de begeleiding te geven die hij nodig heeft, dan is pesten te voorkomen.