Normal_lege_klas

(Novum) - De leerplicht voor jongeren die geen diploma hebben, moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Dat schrijven de PvdA en het CDA in een gezamenlijk wetsvoorstel, zo meldt het AD donderdag. Hoewel de onderwijswereld niet veel voor het voorstel lijkt te voelen, zou zich in de Tweede Kamer al een meerderheid voor het plan vormen, schrijft de krant.

Zo is de SP voor en laten VVD en D66 hun steun afhangen van de exacte inhoud van het wetsvoorstel. De PVV is tegen. Het plan biedt gemeenten de mogelijkheid om jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar school te sturen.

Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA) en Michel Rog (CDA) zeggen tegen het AD dat de gemeenten hier zelf op hebben aangedrongen. Elk jaar verlaten zo'n 28 duizend jongeren het onderwijs zonder diploma. Ongeveer tachtig procent van hen is tussen de 18 en 21 jaar oud. "Voortijdige schoolverlaters hebben vier keer minder kans op een baan en belanden tien keer vaker in de criminaliteit", zegt Rog.

De MBO Raad is niet heel gelukkig met het voorstel. "Jongeren motiveer je niet door ze verplicht weer naar school te sturen, dat moet je op andere manieren doen", laat de raad aan het AD weten. Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) liet eerder al eens weten niets te zien in een verhoging van de leerplicht.