Het lerarentekort in het onderwijs dat al jaren dreigt, lijkt nu realiteit te worden op veel middelbare scholen. Vooral docenten voor de vakken wiskunde, Nederlands en Engels zijn gewild maar nauwelijks te vinden. Voor de top 10 meest 'gewilde' vakken zijn in het afgelopen half jaar meer vacatures vrijgekomen dan in heel 2013 bij elkaar. Dit meldt Metronieuws.
Vorig jaar leek het nog even mee te vallen met het tekort aan docenten op middelbare scholen. “Vermoedelijk omdat de oudere generatie iets langer door bleef werken”, zegt Martijn Dijkshoorn van Meesterbaan, een van de grootste vacaturesites voor het voortgezet onderwijs. Maar in het eerste half jaar van 2014 is het aantal vrijgekomen arbeidsplaatsen flink gestegen. Dat geldt met name voor de verplichte eindexamenvakken zoals wiskunde en Engels maar ook voor natuurkunde en Duits.
De vraag naar leraren is niet voor elk vak groot. Voor leerkrachten geschiedenis, maatschappijleer en klassieke talen zijn er een stuk minder vacatures. “Als er wel iemand gezocht wordt, zien we iedere keer een enorme toeloop aan sollicitanten, terwijl dat bij de andere vakgebieden uitblijft”, aldus Dijkshoorn.
Ondertussen profiteren de docenten die lesgeven in gewilde vakken van de schaarste die heerst in hun vakgebied. Volgens onderwijsvakbond AOb vragen zij steeds vaker om een hoger startsalaris dan hun minder gewilde collega's. Vooral in het westen van het land, zouden docenten alleen accepteren als zij meteen in de hoogste schaal terechtkomen.
© Nationale Onderwijsgids