Normal_football-pitch-238329_640
45 procent van de Nederlandse middelbare scholen heeft te weinig accomodaties voor gymlessen. Bijna de helft van de gymleraren en schoolleiders zegt dat hun school een tekort aan gymzalen of sportvelden heeft. Met name veel vmbo-scholen kunnen door geldgebrek hun leerlingen niet het gewenste aantal gymlessen aanbieden. Dit meldt de NOS. 
 
Het Mulier Instituut hield een enquête onder gymdocenten en schoolleiders. Hieruit komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlandse scholen te weinig sportaccomodaties heeft. Eenvijfde, 20 procent, van de scholen heeft niet genoeg binnenruimte voor de gymlessen. Sportvelden of andere buitenaccommodaties zijn ook bij ongeveer 20 procent van de scholen niet genoeg beschikbaar. Ruim eentiende van de scholen heeft zowel te weinig gymzalen als te weinig sportvelden. 
 
Ondanks het tekort aan voorzieningen krijgen de leerlingen over het algemeen wel genoeg uren gymles, zo stelt het Mulier Instituut. Sinds 2005 is er echter geen verplicht minimum aantal lesuren dat een leerling aan lichamelijke opvoeding moet krijgen. Er is in plaats daarvan een richtlijn voor de gewenste tijd die aan gym wordt besteed opgesteld. De meeste scholen houden zich redelijk aan deze richtlijn, aldus het instituut. De uitzondering daarop zijn vmbo-scholen. Veel van deze scholen zeggen hun leerlingen niet meer gymlessen aan te kunnen bieden door geldgebrek. 
 
© Nationale Onderwijsgids