De Erasmus Universiteit gaat de komende drie jaar seksualiteit onder jongeren onderzoeken. De resultaten van het onderzoek gaan naar diverse gezondheidsorganisaties, zodat jongeren beter voorgelicht kunnen worden. De onderzoekers vinden dat ouders en scholen zich bij seksuele voorlichting niet alleen op de risico's van seks moeten richten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Samira van Bohemen van de Erasmus Universiteit heeft samen met collega's 240.000 euro gekregen van Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit. De bedoeling is dat niet verder ingegaan wordt op de risico's van seks, zoals tienerzwangerschappen. Dat is namelijk al veelvuldig gedaan door andere onderzoekers. "Wij willen stilstaan bij de redenen waarom jongeren seks hebben en wat zij goede seks vinden'', zegt Van Bohemen.
Ook willen de onderzoekers weten of de herkomst van jongeren een rol speelt. Van Bohemen: “Nu zie je dat er veel vooroordelen leven over seksualiteit bij bepaalde groepen jongeren. Maar ik ga ervan uit dat de meeste leden van zo'n groep ook gewoon seks hebben omdat zij dat lekker vinden.”
Ze vindt dat ouders en scholen zich bij seksuele voorlichting vooral op de risico's van seks richten, maar het is ook belangrijk om te weten waarom jongeren seks hebben. Als voorbeeld neemt de onderzoeker tienerzwangerschappen. Als je weet waarom jongeren seks hebben zonder voorbehoedsmiddelen, kan je een ander perspectief bieden voor de hulpverlening, zegt de onderzoeker.
© Nationale Onderwijsgids