Vanaf eind augustus gaat de Algemene Onderwijsbond (AOb) met andere vakbonden een campagne starten voor een goed cao. De campagne moet de VO-raad dwingen een andere koers in te zetten in de cao-overleggen. De werkgeversorganisatie heeft volgens de AOb een onmogelijke opstelling in de onderhandelingen. In de laatste onderhandeling heeft de raad de cao voortgezet onderwijs opgezegd. Dat meldt AOb.
De VO-raad zou tijdens de onderhandelingen alleen maar dingen vragen, zonder daar iets tegenover te stellen, zegt de AOb. Zo zou de rechtspositie in de voorstellen van de VO-raad ondermijnd worden. Ook kaart de AOb aan dat de werkgeverskoepel van de Wet werk en zekerheid wel de optimale ruimte wil benutten om beperkingen rond flexwerk te omzeilen, maar zou geen strobreed toegeven op de gewenste extra rechten voor tijdelijk personeel.
De VO-raad maakte bekend tijdens de laatste onderhandeling de CAO voortgezet onderwijs opgezegd te hebben, dit biedt volgens de raad een grote kans om toch op korte termijn tot een nieuwe cao te komen. De AOb zegt hierover dat nieuw aangenomen werknemers door de opzegging de komende maanden in een situatie terecht komen waarin zij minder rechten hebben. Door de opzeggen van het cao is voor het bijzonder onderwijs een zogenaamd cao-loos tijdperk ontstaan. Volgens de VO-raad verandert er weinig in de arbeidsverhoudingen, omdat de cao nog nawerking heeft. Dit betekent dat de individuele aanspraken die in de cao staan van kracht blijven.
© Nationale Onderwijsgids