Ouders geven steeds meer geld uit aan bijspijkerlessen en –cursussen voor hun kind. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In 2011 gaven ouders 149 miljoen euro uit aan bijspijkerlessen en huiswerkbegeleiding. In 1991 was dit nog 26 miljoen. Dat er steeds meer geld wordt geïnvesteerd in bijlessen lijkt aan te geven dat de prestatiezucht van de ouders toe is genomen. Dit meldt Profnews.
NOG
'Meer bijlessen door hogere prestatiezucht ouders'
-De ouders vinden het belangrijk dat hun kind goed presteert op school en zijn bereid daar meer geld aan uit te geven. Naast bijspijkerlessen kunnen ouders ook een rapport laten maken over de cognitieve vaardigheden van hun kind. Gespecialiseerde onderzoek- en adviesbureaus voeren deze onderzoeken uit en stellen vervolgens een plan op. Vaak wordt ook de psychische gesteldheid meegenomen in deze beoordelingen. Bepaalde stoornissen beïnvloeden namelijk het leervermogen.
“Ouders van nu klampen zich vast aan meetbare zaken; toetsen, examens en boekjes waarin staat wat kinderen op welke leeftijd al moeten kunnen,” zo vindt pedagoog Willem de Jong. Hij vindt een grote prestatiezucht van de ouders gevaarlijk. Het pakt vaak verkeerd uit, aldus De Jong. “De druk kan stress opleveren. Kinderen kunnen angstig en depressief worden. Hun zelfbeeld pep je er niet mee op.”
© Nationale Onderwijsgids