Uit een 0-meting blijkt dat 6 procent van de mbo-scholen een rookvrij schoolterrein heeft en 77 procent een gedeeltelijk rookvrij terrein. In het voortgezet onderwijs is het percentage rookvrije schoolterreinen gestegen van 48 procent in 2014 naar 53 procent in 2015. In het basisonderwijs heeft inmiddels bijna 80 procent van de scholen een rookvrij schoolterrein. Bij 4 procent van de basisscholen mag op het gehele terrein worden gerookt. Dit blijkt uit een rapport van het Mulier Instituut dat onderzoek heeft gedaan naar rookvrije schoolterreinen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Dat meldt Gezondeschool.nl
Eén van de mbo-scholen met een rookvrij schoolterrein is ROC A12. “Wij vinden het belangrijk dat we studenten en medewerkers een gezonde school kunnen bieden. Op onze andere locaties hebben wij inmiddels ook Gezonde Schoolpleinen aangelegd. Naast dat alle schoolpleinen rookvrij zijn, bieden ze de ruimte om te sporten, te ontmoeten en is het mogelijk om in een buitenlokaal les te geven”, zegt Liesbeth Schöningh, voorzitter college van bestuur van ROC A12.
In juli 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzoekt zich in te spannen voor 100 procent rookvrije schoolterreinen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) onderschrijft deze ambitie volledig. Van Rijn: “Het is positief dat steeds meer scholen een rookvrij schoolterrein hebben, maar we zijn er nog niet. Uiteindelijk willen we 100 procent rookvrij. De helft van de rokers begint op het schoolplein. Kinderen kopiëren elkaar en zijn makkelijk te beïnvloeden. Zien roken doet roken. Ik roep alle scholen op om het goede voorbeeld te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van leerlingen, studenten en medewerkers. Bied een gezonde schoolomgeving.”
Uit het rapport blijkt dat scholen zich verantwoordelijk voelen om leerlingen en studenten een gezonde omgeving te bieden, het past binnen landelijk beleid, scholen willen het goede voorbeeld geven en hun leerlingen, studenten en medewerkers beschermen tegen de nadelige gevolgen van (mee)roken.
© Nationale Onderwijsgids