Normal_leerling_scholiere_verveeld_voortijdige_schoolverlater

Uitstellen van de keuze voor het schoolniveau en brede brugklassen, daarvoor pleiten onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit onderzoek concluderen de wetenschappers dat bij een op de drie leerlingen het niveau op de middelbare school niet klopt met het schooladvies dat ze van de basisschool hebben gekregen. Veel leerlingen blijven daardoor zitten of moeten in de loop van hun middelbare schooltijd overstappen naar een lager of hoger onderwijstype. Dit meldt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). 

Sommige leerlingen lopen meer risico op een problematische overgang naar de middelbare school dan andere. Vooral bij kinderen van lager opgeleide of niet-westerse ouders, jongens en leerlingen die gemiddeld minder goed presteren dan hun leeftijdsgenootjes lijkt dat het geval, zeggen de onderzoekers. Dan is het beter nog even te wachten met de schoolniveaukeuze. Om leerlingen meer te tijd te geven, pleiten de onderzoekers voor dubbele schooladviezen, brede brugklassen en behoud van overstapmogelijkheden. Ook moeten scholen risicoleerlingen meer ondersteuning bieden.

De onderzoekers onderzochten vervolgens welke schoolsoorten de overgang het beste laten verlopen, ook voor risicoleerlingen. In dit simulatie-onderzoek bleken met name risicoleerlingen het beter te doen op brede scholengemeenschappen dan op een categorale school waar slechts een onderwijsniveau geboden wordt. Dit is ook het geval bij brede brugklassen. Voor meisjes lijkt de schoolsoort minder uit te maken, zij doen het op beide typen school even goed. Het rapport over het onderzoek naar schoolsoorten wordt begin oktober verwacht. Een andere belangrijke factor voor een succesvolle schoolloopbaan blijkt de motivatie in samenhang met de puberteit en het contact met de leraar. Dit thema verdient meer aandacht vinden de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten bovendien dat de overgang naar het mbo het meest problematisch is. Bijna de helft van de leerlingen stopt met de opleiding in de eerste twee jaar. De studiekeuze speelt hierbij een grote rol. Leerlingen die voor een andere richting kiezen dan die ze op het vmbo volgden, lopen meer risico op studievertraging of uitval.

Door : Redactie Nationale Onderwijsgids