Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Er is dringend geld nodig in het technisch vmbo. De instroom van leerlingen daalt, goede docenten zijn moeilijk te vinden en er is geen geld voor nieuw lesmateriaal. En dat terwijl bedrijven staan te springen om goed opgeleide vakmensen. Betrokken organisaties luiden de noodklok. Dit meldt het FD.

Het aantal leerlingen op technische vmbo-opleidingen is de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Het aantal vmbo-leerlingen dat de technische kant kiest, is met 33,6 procent gedaald. Van het totaal aantal middelbare scholieren koos 21 procent het afgelopen schooljaar voor een een technische vmbo-opleidingen, tegen 27 procent tien jaar geleden. 
 
Gevolg hiervan is dat veel opleidingen de deuren sluiten vanwege het lage leerlingaantal. Vooral in krimpregio's, zoals Zeeland, loopt het aantal opleidingen terug. De verhouding tussen het vraag en aanbod van stageplekken loopt hiermee scheef. Er zijn veel meer stages en banen dan dat er leerlingen voor zijn.
 
Een andere uitdaging binnen het technisch vmbo is het vinden van vakbekwame docenten. Want ook het aantal studenten dat zich inschrijft voor een docentenopleiding in de techniek, loopt terug. Ook in het vmbo is een sterke vergrijzing van het docentenbestand merkbaar. 
 
Betrokken organisaties zoals Stichting Platforms vmbo (SPV) en de VO-raad pleiten voor meer investeringen in het vmbo. De overheid moet minstens 25 miljoen extra investeren in het vmbo om de bestaande technische opleidingen overeind te houden, volgens voorzitter Paul Rosenmüller van de VO-raad. Bovendien zou de investering in moderne materialen en daarmee in aantrekkelijker onderwijs het imago van het vmbo verbeteren, waardoor de instroom van leerlingen weer hoger zal worden. Ton de Groot, voorzitter van Platform Techniek binnen de SPV, noemt een bedrag van 500.000 euro per vmbo-school om de techniekopleidingen weer aantrekkelijk te maken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids