Elf scholieren uit Amsterdam die oorspronkelijk waren uitgeloot voor hun middelbare school naar keuze hebben daar alsnog een plek gekregen. Dat gebeurde nadat hun ouders voor de zomer een kort geding aanspanden tegen scholenkoepel Osvo. Ouders van andere leerlingen zeggen zich besodemieterd te voelen. Dat meldt Het Parool.
De ouders spanden een rechtszaak aan, omdat hun kinderen niet op een van de twaalf scholen terechtkwamen die ze hadden ingevuld. Volgens de ouders hadden zij er met hun kinderen alles aan gedaan om een plek naar keuze te bemachtigen. Volgens de voorzitter van Osvo, Rob Oudkerk, was het voor de scholenkoepel onmogelijk om kinderen alsnog op hun school naar keuze te plaatsen.
Inmiddels blijkt dat een aantal leerlingen toch op de school zit die op de wensenlijst stond. De ouders hebben met hun advocaat afgesproken om een spreekverbod in te voeren nadat er toch gewilde scholen waren toegezegd voor hun kinderen. Oudkerk bevestigt deze gang van zaken.
44 kinderen in Amsterdam zijn uiteindelijk niet geplaatst. 130 leerlingen kregen een school aangewezen die niet in hun top 5 stond. Veel ouders van deze leerlingen zijn dan ook niet te spreken over het feit dat de groep van elf leerlingen alsnog voordeel heeft gekregen. Volgens een van de ouders is er altijd gezegd dat het bijplaatsen van leerlingen niet tot de mogelijkheden behoorde. Waarom dit nu wel is gebeurd is voor velen onduidelijk.
De ouders vinden de zaak vooral frustrerend voor de leerlingen die niet naar de rechter zijn gestapt nadat ze een plek kregen buiten hun voorkeur. Zij kunnen nu juist het idee krijgen dat ze worden gestraft voor goed gedrag. Een groep Amsterdamse ouders heeft een brief gestuurd naar de wethouder en Osvo, maar reacties daarop zijn tot nog toe uitgebleven.
Oudkerk geeft aan dat de rechter de procederende ouders geen gelijk heeft gegeven. Wel deed hij een moreel appèl aan de scholen om nog een plek te vinden. "Daar was ik gevoelig voor. Misschien vindt niet iedereen dat fair, maar we moesten ergens een grens trekken, bij die twaalf scholen”, zo zegt hij.
Het lotingssysteem in Amsterdam wordt komend jaar vernieuwd. Volgens de schoolbesturen krijgen alle leerlingen die twaalf scholen invullen op de lijst gegarandeerd een plek op een van die scholen. Uiteindelijk moet dat leiden tot minder stress, bij zowel de ouders als de leerlingen. Desondanks is 97 procent van de leerlingen dit jaar geplaatst op een school uit hun top 5. Daarnaast is 85 procent op hun favoriete school geplaatst.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids