Ouderwets lootjes met namen trekken voor middelbare scholen in Utrecht

Honderden jonge inwoners van Utrecht horen vandaag of ze op de school naar keuze terecht kunnen. De loting voor de middelbare scholen is namelijk begonnen. Iets wat de scholen liever niet doen, maar het is helaas niet anders. Zeker voor populaire scholen is het dringen geblazen. “Het is ouderwets, maar wel de minst pijnlijke optie”. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Academie Tien doet dit jaar voor het eerst mee aan de loting. Dit jaar is op de vmbo-t afdeling maar plek voor grofweg twee op de drie inschrijvers. Rector Albert Wijnsma heeft van tevoren wel al even de namenlijst bekeken. “Zo zijn de leerlingen voor mij meer dan een nummer.”

Toekomst 

Niet minder dan 851 leerlingen zitten in spanning voor een heel belangrijk moment in hun toekomst. Zo’n 250 van hen krijgen te horen dat de school waar zij hoopten naartoe te gaan komende schooljaar geen optie is omdat er te veel inschrijvingen zijn.

Leon de Wit, voorzitter van het bestuurlijk overleg ‘Naar Het VO’, zit al tien jaar bij de loting. “Mensen kiezen vaak traditioneel, hebben vaak al jaren van tevoren bepaald waar hun kinderen naar de middelbare school gaan. Als dat dan niet kan zorgt dat voor grote teleurstelling.”

Een kleine drieduizend leerlingen blijft buiten schot, zij zijn direct geplaatst op de school naar keuze. In Amsterdam doet iedereen mee aan de loting, maar in Utrecht is daar bewust niet voor gekozen. Naast de vmbo-t afdeling van Academie Tien doen alleen het Gerrit Rietveld College en het Amadeus Lyceum mee met de loting. 

Zo transparant mogelijk 

De loting gebeurt op een zo’n transparant mogelijke manier en volgens alle regels die daarvoor gelden. Hiermee willen ze voorkomen dat de loting tot rechtszaken lijdt. Het betekent niet dat de loting geen scheve gezichten en vervelende gesprekken gaat opleveren, maar dat komt later pas aan de orde. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk