Lachgasverbod gaat per 1 januari in, maar waarom is het zo gevaarlijk?

Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om lachgas te bezitten en te verkopen. Waarom is er een lachgasverbod nodig? Zelfs al gebruik je maar een paar ballonnetjes, daar zitten al enorm veel risico’s aan vast. Dat meldt NU.nl 

Jaarlijks gebeuren er honderden verkeersongelukken waar lachgas een groot onderdeel van is. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis eind 2019 besloten om lachgas te verbieden en het op de lijst te zetten van verboden opiummiddelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat er sinds 2015 een stijging te zien is in het aantal meldingen over problematisch gebruik van lachgas.

Gezondheidsklachten 

In 2019 ging het om 128 personen van dertien jaar en ouder met gezondheidsklachten, in 2020 waren dat er 144. Daarna nam het aantal wel wat af, maar bij ‘ongeveer een derde van de meldingen werden neurologische klachten gemeld.’

Neurologische uitvalsverschijnselen 

Ook in 2021 belandden patiënten op de spoedeisende hulp met neurologische uitvalsverschijnselen, zoals krachtverlies in armen en benen, gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen en blijvende tintentelingen of pijn in de ledematen. Dat blijkt uit de Monitor Drugsdelicten.

Vitamine B12 

“Wanneer je lachgas gebruikt, komt er minder zuurstof in je hersenen”, aldus neuroloog Anne Bruijens. “Het blokkeert ook de werking van vitamine B12. Dat kan dan weer leiden tot een licht gevoel in je hoofd en tintelingen.” Zelfs bij het gebruik van een paar ballonnetjes kunnen er al schadelijke effecten optreden. 

Lachgas kan door het blokkeren van de werking van vitamine B12 blijvende zenuwschade veroorzaken. In 2020 hadden er 64 jongeren een dwarslaesie opgelopen vanwege het gebruik van lachgas. 

Bloedpropjes 

Recent kwam er uit nieuw onderzoek naar voren dat er ook iets in het bloed kan gebeuren. “Er kunnen bloedpropjes ontstaan en het is zelfs voorgekomen dat er daardoor een herseninfarct plaatsvindt. Of dat er een arm of been afgezet moet worden.”

Verkeer

Lachgas heeft dus ook een grote invloed op het verkeer. De politie constateerde in 2020 en in 2021 honderden bestuurders per maand  achter het stuur kropen met lachgas achter hun kiezen. Het ministerie zegt dat dit vooral leidt tot aanrijdingen met blikschade, maar ook zeker tot grote ongelukken met doden en gewonden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Foto: Greenzeb