Acht jeugdboeken om te lezen tijdens de kerstvakantie

Sinterklaas is net vertrokken uit Nederland en het volgende feest staat alweer bijna voor de deur: Kerstmis. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om een aantal leuke films te bekijken, lijkt het de redactie van de Nationale Onderwijsgids ook een goed idee om met een aantal boekentips te komen. Dat is erg belangrijk, want leerlingen kunnen steeds slechter lezen en schrijven. Dit zijn acht kinder- en jeugdboeken om de kerstvakantie mee door te komen.

Lampje van Annet Schaap (verschenen in 2017)

Dit boek kan natuurlijk niet ontbreken in onze leeslijst. Lampje is namelijk voor de derde keer op rij uitgeroepen tot favoriete kinderboek aller tijden. Het boek gaat over de zee en de geheimzinnige zeewezens die onder water leven. Over piraten en een grijze vuurtoren op een eiland. Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Zij beklimt iedere avond de 61 treden tellende vuurtoren om het licht aan te steken. Maar op een stormachtige avond zijn de lucifers op en gaat alles mis…

De Gorgels van Jochem Myjer (verschenen in 2015)

Inmiddels zijn er al drie delen verschenen van De Gorgels, maar ze zijn alle drie de moeite waard. De Gorgels heeft zelfs van de Nederlandse Kinderjury een prijs gekregen voor beste kinderboek van 2016. De Gorgels en het geheim van de gletsjer kreeg deze prijs in 2019.
Melle, de hoofdpersoon van het boek, wordt in het holst van de nacht wakker omdat er een vreemd wezentje op de rand van zijn bed zit. Het ziet eruit als een bolletje wol met korte armen en benen, en puntige oren. Het wezentje is verdwenen als Melle het licht aandoet. Als hij op school over het wezentje vertelt, lacht iedereen Melle uit. Maar Melle weet toch zeker dat hij iets gezien heeft...

Matilda van Roald Dahl (verschenen in 1988)

Een ‘gouwe ouwe’ tussendoor: dat is Matilda van de Britse schrijver Roald Dahl. Het boek is zo ongeveer aan zijn 81ste druk toe, dus zelfs voor zo’n oudje is het boek behoorlijk populair. De kleine Matilda is briljant. Ze kon al praten als een volwassene toen ze anderhalf was, lezen toen ze drie jaar was en voor haar vijfde verjaardag las ze al boeken van Dickens, Hemingway en Steinbeck. Helaas vinden haar ouders haar erg lastig en behandelen ze haar zeer slecht. Matilda besluit wraak te nemen en ontdekt uiteindelijk dat ze iets heel bijzonders kan.

Juf Braaksel van Carry Slee (verschenen in 2018)

Carry Slee gaat als schrijfster ook al een tijd mee. En hoewel veel van haar boeken de moeite waard zijn, beperken wij ons nu even tot de Juf Braaksel-reeks. De serie gaat over Juf Brakel, de kinderen noemen haar Juf Braaksel omdat ze zo’n verschrikkelijk mens is. Zodra ze schooldirecteur is, schaft ze het vieren van verjaardagen en schoolreisjes af. De leerlingen Thijs en Lotte zijn het daar absoluut niet mee eens en proberen Juf Braaksel van school te verjagen.

Harry Potter van J.K. Rowling (verschenen vanaf 2000)

De Harry Potter-reeks kan bijna niet ontbreken in dit lijstje. Zeker in de kerstvakantie kan je, als je eenmaal verslingerd bent aan de boeken, lekker doorlezen. Misschien soms nog een beetje eng, of te lastige woorden, maar je laten voorlezen door je ouders is natuurlijk ook heel fijn.
Moeten we nog uitleggen wie Harry Potter is? Hij lijkt in eerste instantie op een doodgewone, ongelukkige jongen die bij zijn oom en tante in een bezemkast onder de trap woont. Zijn ouders zijn overleden toen hij een baby was. Harry heeft ze nooit gekend. Op een dag krijgt hij een geheimzinnige brief en verandert zijn leven voorgoed. Mocht je de films al wel gezien hebben, dan zijn de boeken nog steeds leuk. Daar ontdek je ook dingen die je nooit in de films gezien hebt.

De Griezelbus van Paul van Loon (verschenen vanaf 1991)

Weer een oudje, maar ook deze boeken zijn de moeite waard. Een mysterieuze schrijver genaamd P. Onnoval gebruikt zijn eigen verhalen om kinderen in zijn macht te krijgen. Hij heeft een autobus genaamd de Griezelbus en door die bus dreigen kinderen keer op keer in zijn val te lopen. De kinderen moeten al hun moed en verstand gebruiken om Onnoval te verslaan…. Misschien nog een beetje eng af en toe, dus lees dit boek maar overdag.

Het TikTok Kamp van Annet Jacobs (verschenen in 2023)

Een boek over social media, dat doet het vast goed. Hoofdpersoon Bo heeft juist helemaal niets met TikTok. Ale filmpjes vol dansjes en grappen zijn bewerkt met filters en trucjes. Alles is dus nep. En Bo wordt eigenlijk alleen maar onzeker van alle likes die je ‘moet’ krijgen en van de hoeveelheid volgers die ze heeft. Met haar vriendinnen zit ze op BeReal, een app waar je foto’s op plaatst zonder filter en niemand anders kan ze zien. Als Bo na een verhuizing op een nieuwe school komt gaan ze daar meteen op kamp, helaas blijkt het een TikTok-kamp te zijn…

De waanzinnige Boomhut van Andy Griffiths (verschenen vanaf 2013)

Over je fantasie gebruiken gesproken: De boomhut van Andy en Terry heeft een bowlingbaan, zwembad met reuzenhaaien, een laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt. Mocht je trek krijgen, dan schiet de snoepjesmachine lekkernijen in je mond. Dit is natuurlijk de boomhut uit de Waanzinnige Boomhut-reeks van Andy Griffiths. De hoofpersonen Andy en Terry beleven er de gekste dingen, want alles kan. En hoe verder je komt in de serie, hoe meer verdiepingen de boomhut krijgt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Libris, Nederlandse Kinderjury, CPNB en Kinderboeken.nl