Vanaf 8 februari gaat de gemeente Gouda samen met het Instituut voor Publieke Waarden van start met een actieonderzoek. Met dit onderzoek hopen ze leerlingen die risico hebben op schooluitval vroegtijdig te helpen met hun problemen, zowel mentaal als fysiek. De gemeente hoopt hiermee (langdurig) verzuim te voorkomen binnen het voortgezet onderwijs, zo meldt ZoGouds.nl.
Doel van actieonderzoek: aanpak die voor alle jongeren werkt
Niet alleen in de gemeente Gouda gaat een actieonderzoek van start. Ook in Tilburg, Zwolle, Nijmegen en Nijkerk worden onderzoeken in samenwerking met het Instituut voor Publieke Waarden gestart. Al deze initiatieven hebben betrekking op kind- en jeugdbescherming en hebben als uiteindelijk doel om betrokken kinderen en leerlingen beter te kunnen helpen. Door samen met de jeugd in gesprek te gaan, hoopt het Instituut tot een aanpak te komen die voor alle jongeren werkt en dus het algehele verzuim of langdurig verzuim kan voorkomen.
Toename aantal risicoleerlingen reden voor onderzoek
Sinds de coronacrisis is het aantal leerlingen met mentale gezondheidsklachten en risicoleerlingen in heel Nederland enorm toegenomen, zo stelt de Goudse wethouder van Propering-Kalkman van Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd. Daarom is het tijd om nieuwe inzichten te vergaren over welke hulp leerlingen, ouders en verzorgers nodig hebben om deze situatie te navigeren. Samen met de bevindingen van de overige onderzoeken in andere gemeenten, hoopt het Instituut voor Publieke Waarden met een langetermijnplan te komen. En de gemeente Gouda, die maakt zich hard voor een plan dat schooluitval en langdurig verzuim in het voortgezet onderwijs voorkomt.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer