Vapen steeds populairder, middelbare scholen staan met de handen in het haar

Scholen en volwassenen in West-Friesland maken zich zorgen om het aantal jongeren dat vapet. Uit het rapport In Control of Alcohol & Drugs van GGD Noord-Holland Noord blijft dat ruim 37 procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar in West-Friesland vapet. Dat meldt NH Nieuws.

Jongeren uit Hoorn vertellen anoniem dat ze vaak gaan vapen omdat hun vrienden dit ook doen. Anderen vapen omdat ze veel stress op school of thuis beleven.

Gezondheidsrisico's vapen 

Vapen brengt verschillende gezondheidsproblemen met zich mee. Zo kunnen irritaties aan de luchtwegen optreden en is er een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ester Teunen van Brijder Jeugd wil jongeren met preventie bewuster maken van de gezondheidsrisico’s. “Dat is wel een uitdaging.”

Maatregelen op middelbare scholen 

Middelbare scholen voelen zich machteloos. Vapen is dan wel verboden, maar de scholen zien ook dat het gebruik ervan alleen maar toeneemt. Het OSG in Hoorn heeft de buitendeur van één wc verwijderd om illegale ‘vape party’s’ tegen te gaan. “Op een gegeven moment stonden er twintig leerlingen in de wc te vapen.”

‘Als leerlingen op school betrapt worden op vapen volgt er eerst een pedagogisch gesprek. De ouders worden ingelicht en de vape wordt, in overleg, afgenomen”, aldus voorlichter Bibi Smit van het Atlas College in Hoorn. Toch blijft echt handhaven lastig. “Kinderen nemen snel een trekje zonder dat wij dat zien”, zo stelt Mirjam Mensch van het Tabor College. “Tussen docenten en leerlingen is het echt een kat en muisspel geworden.”

Preventielessen 

Scholen gaan daarom steeds meer preventielessen inzetten. Tweedejaars leerlingen krijgen een voorlichting van artsen en tijdens biologielessen komt vapen ook aan bod. Het OSG laat weten dat hun verantwoordelijkheid tot aan de poort loopt. Daarna is het de beurt aan de ouders en heeft de school er geen zicht meer op. “Het is dus belangrijk dat ouders het gesprek blijven aangaan over de gevolgen van vapen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk