Een mozaïek van kindertekeningen die samen een bord met eten vormen, siert vandaag de achterkant van het Algemeen Dagblad. In de paginagrote advertentie roepen 350.000 kinderen de politiek op om door te gaan met schoolmaaltijden. De tijd dringt om te voorkomen dat kinderen straks met honger in de klas zitten. Dat meldt het Jeugdeducatiefonds.
Hoewel de meeste scholen weer zijn begonnen en het regeerprogramma bijna gepresenteerd wordt, is het nog steeds onduidelijk of het Programma Schoolmaaltijden na december 2024 wordt voortgezet. Leerlingen, ouders en leerkrachten maken zich grote zorgen en deden dan ook massaal mee aan een door het Jeugdeducatiefonds geïnitieerde tekeningenactie.
Schoolmaaltijden
“Voor 350.000 kinderen en hun gezinnen zijn de maaltijden op school of de boodschappenkaarten voor thuis bittere noodzaak”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds. “Ze vormen het verschil tussen een lege broodtrommel en een gevulde maag. Namens deze leerlingen, die net zijn begonnen aan hun nieuwe schooljaar, roepen wij het kabinet op geld vrij te maken voor de schoolmaaltijden.”
Het Programma Schoolmaaltijden wordt gezamenlijk uitgevoerd door het Nederlandse Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds in opdracht van de overheid. Ruim 2200 scholen verstrekken maaltijden aan leerlingen, of boodschappenkaarten aan ouders. Uit onderzoek blijkt onder andere dat leerlingen zich hierdoor beter kunnen concentreren in de klas, zij meer groente en fruit eten en gezinnen minder financiële stress ervaren.
Draagvlak is groot
”Er is groot draagvlak onder scholen, de samenleving en in de politiek om het Programma Schoolmaaltijden te behouden”, aldus Spekman. “Het stond in diverse verkiezingsprogramma’s, waaronder die van de VVD, de partij van de drie verantwoordelijk bewindspersonen. Schoolmaaltijden dragen bij aan het vergroten van kansengelijkheid, het verminderen van (kinder)armoede en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder kinderen. Een win-winsituatie dus. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het kabinet dit programma stop zou willen zetten, maar de tijd begint wel te dringen.”
Door: Nationale Onderwijsgids