Aanraders boekenlijst havo

Lezen voor de lijst heeft altijd een uitdaging: het kiezen van leuke boeken. Hier is een aanraders boekenlijst Havo. Deze boeken bevatten meer diepgang en variëren van literatuur tot moderne romans die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Ze helpen leerlingen om kritisch na te denken over verschillende thema’s en hun leesvaardigheid verder te ontwikkelen.

'De Engelenmaker' - Stefan Brijs 

Het eerste boek van de aanraders boekenlijst havo is De Engelenmaker. Dit boek speelt zich af in een klein dorp in België en gaat over Victor Hoppe, een briljante maar wereldvreemde arts die controversiële experimenten uitvoert met genetica. "De Engelenmaker" stelt vragen over wetenschap, ethiek en religie. Het verhaal is zowel spannend als diepgaand, perfect voor leerlingen die van psychologische romans houden.

'Bonita Avenue' - Peter Buwalda

In deze familieroman komen verschillende zware thema's aan bod, zoals geweld, bedrog en morele dilemma’s. Het verhaal draait om Siem Sigerius, een getalenteerde wiskundige en rector, en de geheimen van zijn familie. "Bonita Avenue" is een meeslepende en complexe roman die veel stof tot nadenken biedt. Daarom staat dit boek op de aanraders boekenlijst havo.

'De hemel van Hollywood' - Leon de Winter 

Dit verhaal volgt drie vrienden die in Hollywood wonen en dromen van een grootse toekomst, maar uiteindelijk verstrikt raken in een misdaad. "De hemel van Hollywood" combineert spanning met diepere vragen over keuzes en het leven. Het is een uitstekend boek voor leerlingen die van thrillers houden, maar ook meer willen dan alleen spanning.

'Ik ben Malala' - Malala Yousafzai 

De autobiografie van Malala Yousafzai, het meisje dat opkwam voor onderwijs voor meisjes in Pakistan en een aanslag van de Taliban overleefde, is een inspirerend verhaal. Het boek gaat over moed, onderwijs en mensenrechten en biedt een inkijkje in andere culturen en maatschappelijke kwesties, wat het perfect maakt voor HAVO-leerlingen.

'Hersenschimmen' - Bernlef

Het volgende boek op de aanraders boekenlijst havo is "Hersenschimmen" en vertelt het verhaal van Maarten Klein, een man die langzaam wegzakt in dementie. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Maarten, waardoor de lezer zijn aftakeling van binnenuit meemaakt. Het is een indringend en aangrijpend verhaal over geheugenverlies en identiteit, en biedt veel ruimte voor analyse en discussie.

'De helaasheid der dingen' - Dimitri Verhulst 

Dit semi-autobiografische boek gaat over de jeugd van de auteur in een klein Vlaams dorp, waar hij opgroeit in een familie vol mislukkelingen en dronkaards. Het is een tragikomisch verhaal over armoede, familie en opgroeien. Verhulst’s humor en stijl spreken veel jongeren aan, terwijl het verhaal ook zwaardere thema’s aanraakt.

'De donkere kamer van Damokles' - Willem Frederik Hermans 

Een klassieker uit de Nederlandse literatuur en aanraders boekenlijst havo, waarin de grens tussen goed en kwaad vaag wordt. Osewoudt, een gewone sigarenwinkelier, raakt betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het blijft onduidelijk of hij een held of een verrader is. Het boek stelt vragen over identiteit, realiteit en moraliteit.

'De waanzinnige veertien' - Joost de Vries 

In deze satirische roman komt de jonge journalist Fransje Hermans terecht in de wereld van academische rivaliteit en machtsstrijd. De Vries speelt met literaire verwijzingen en humor, waardoor het verhaal zowel vermakelijk als intellectueel uitdagend is. Ideaal voor leerlingen die houden van scherpzinnige, ironische boeken.

'Oeroeg' - Hella S. Haasse 

Deze klassieker gaat over de vriendschap tussen een Nederlandse jongen en zijn Indonesische vriend, Oeroeg, in het koloniale Nederlands-Indië. De spanning tussen de vrienden weerspiegelt de politieke en raciale spanningen van die tijd. "Oeroeg" is een toegankelijk maar diepgaand boek dat veel bespreekbare thema’s bevat, zoals kolonialisme, identiteit en loyaliteit.

'Het gouden ei' - Tim Krabbé

Een korte maar indringende thriller op de aanraders boekenlijst havo gaat over de verdwijning van een jonge vrouw en de zoektocht van haar vriend naar wat er met haar is gebeurd. "Het gouden ei" combineert spanning met filosofische vragen over angst en dood. Dit boek is geschikt voor leerlingen die houden van psychologische spanning en literaire diepgang. 

'Jij zegt het' - Connie Palmen 

Dit boek is gebaseerd op het tragische leven van de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ted Hughes en verkent de liefde, creativiteit en de destructieve kracht van hun relatie. Palmen's schrijfstijl en de psychologische diepgang maken dit boek geschikt voor leerlingen die van literaire fictie houden.

'Joe Speedboot' - Tommy Wieringa 

Een toegankelijk maar diepgaand verhaal over een jongen die na een ongeluk in een rolstoel belandt en vriendschap sluit met de mysterieuze Joe Speedboot. Het boek gaat over vriendschap, zelfontdekking en opgroeien. "Joe Speedboot" is vlot geschreven en bevat humor, wat het aantrekkelijk maakt voor een jong publiek.

Aanraders boekenlijst havo: vele opties 

Er zijn enorm veel boeken die je kunt lezen, hierboven hebben we enkele aanraders boekenlijst havo genoemd. Ga vooral zelf ook op zoek naar leuke boeken die jou aanspreken. Dit maakt het lezen een stuk makkelijker.