Leescampagne De Weddenschap voor de veertiende keer van start

Soumaya Ahouaoui, Donny Ronny en Froukje trappen leescampagne De Weddenschap feestelijk af in Leiden, Oldenzaal en Heerhugowaard. Veel scholen in het praktijkonderwijs, het vmbo en mbo volgen. De Weddenschap is  een laagdrempelige campagne die docenten en leesconsulenten de mogelijkheid biedt om lezen te promoten in de klas. De bibliotheek is hierbij een onmisbare partner. Dat meldt Stichting Lezen.

De drie BN’ers delen hun leeservaringen met de deelnemers door middel van hun boekenvlogs. De belangrijkste leescoaches zijn natuurlijk docenten en leesconsulenten.

Zelfgekozen boeken lezen 

De veertiende editie vraagt extra aandacht voor gedichten, beeldverhalen en graphic novels. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken maken over het aantal te lezen boeken. Voor sommige jongeren  is één boek al een uitdaging. De richtlijn is drie boeken in zes maanden. 

Leesrolmodel 

Stichting Lezen roept docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren. Op de website van De Weddenschap zijn leestips te vinden en lessuggesties. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Diverse ambassadeurs zoals auteurs, politici, muzikanten, sporters, docenten en leesconsulenten  geven leestips voor de deelnemers.

Lezen 

Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en draagt bij aan succes op school. Daarom worden docenten van alle vakken opgeroepen om mee te doen. 

Scholen

De drie BN'ers zijn op deze scholen en tijden te zien:

  • 6 november 2024 Donny Ronny 14.00 -15.00 op het Twents Carmelcollege Thijlaan 30 Oldenzaal
  • 8 november 2024 11.00 -12.00   Soumaya Ahouaoui op praktijkschool Het Metrum Schubertlaan 131 Leiden
  • 11 november 2024 Froukje 13.00 -14.00 op MBO Het Talland College Umbriëllaan 2 Heerhugowaard

Door: Nationale Onderwijsgids