
In de geschiedenisboeken die op scholen in Nederland worden gebruikt, moet de geschiedenis van Molukkers en Nederland worden opgenomen. Het verhaal van Molukkers in Nederland wordt al flink onder de aandacht gebracht, maar het onderwijs moet daar ook aan meedoen, zo zeggen Antis Marijanan en Augustinus Tuparia. Dat meldt RTV Drenthe.
Het Drents Archief, Drents Museum en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork werken wat betreft de geschiedenis van de Molukkers al nauw met elkaar samen. “Het is belangrijk dat je samen sterk staat om in Den Haag nog harder op de deur te kloppen en daar verandering in het onderwijs kan bewerkstelligen”, aldus Tuparia.
Nederlands-Molukse verhaal
Nederlandse geschiedenisboeken moeten aandacht besteden aan het volledige Nederlands-Molukse verhaal. Vanaf de aankomst van de eerste VOC-schepen op de Molukken tot aan de komst van de Molukkers naar Nederland en de verschillende acties van de RMS.
Lespakketten voor basis- en voortgezet onderwijs
Kennisbank Molukse Voetstappen ontwikkelt lespakketten voor basis- en voortgezet onderwijs en voor verschillende vakken. Tuparia geeft gastlessen op scholen en daar merkt hij dat de onwetendheid onder leerlingen groot is. “Brammetje uit groep 8 vraagt dan bijvoorbeeld waarom wij onschuldige Nederlanders hebben vermoord. Dat is blijkbaar het enige dat is blijven hangen. Scholen moeten zich meer inspannen voor de gehele Molukse geschiedenis.”
Kamp Schattenberg
Met gastlessen, projecten en excursies naar voormalig Kamp Schattenberg wordt geprobeerd om scholieren te leren over de gedeelde geschiedenis. Kamp Schattenberg stond in de Tweede Wereldoorlog bekend als Kamp Westerbork. Later werd deze beladen plek als woonoord voor Molukkers ingericht. “Tijdens de rondleidingen vallen de monden open en wordt er geroepen dat dit juist in de geschiedenisboeken moet”, aldus Tuparia.
Molukse Voetstappen
De lespakketten van Molukse Voetstappen komen nu nog maar weinig in het Drentse onderwijs terecht. In het Drents Museum wordt er daarom op zaterdag 12 april een inspiratiemiddag gehouden voor het onderwijsveld. Zij kunnen daar informatie krijgen over de lespakketten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk