Loes Ypma, PvdA, Religieus leerlingenvervoer

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Loes Ypma van de PvdA voert donderdag een overleg met staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de overheidsbekostiging van leerlingenvervoer op religieuze grondslag. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Dit zal waarschijnlijk op korte termijn leiden tot een plenair debat, waarin een motie zal worden ingediend om deze bekostiging af te schaffen. Ypma loopt daarmee voorop op de beleidsreactie die Dekker komend voorjaar naar de Tweede Kamer zal sturen. Daarin wordt een advies van de Onderwijsraad beschreven over de vrijheid van Onderwijs. Deze beleidsreactie is een antwoord van de staatssecretaris op Kamervragen die Ypma eind vorig jaar stelde.

Verschillende Nederlandse gemeenten hebben al aangegeven zich te kunnen vinden in de afschaffing van de bekostiging van deze vorm van leerlingenvervoer. Landelijk gaat hier circa 10 miljoen euro mee gemoeid. Dit is nu nog opgenomen in de totale bekostiging van leerlingenvervoer, waarmee voornamelijk vervoer voor gehandicapte leerlingen is geregeld.

Ypma wil de bekostiging van het vervoer voor gehandicapte leerlingen wel behouden, omdat dit, in tegenstelling tot religie, geen keuze is. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer kunnen zich in het standpunt van de PvdA'er vinden. Alleen de christelijke partijen steunen het plan niet.

Update:

Vanwege de steun van de SGP aan het kabinet voor het woonakkoord, is inmiddels besloten om als tegenprestatie af te zien van het debat en is het voorstel over de afschaffing van de bekostiging op de lange baan geschoven.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem