De Gelderse afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) gaat onderzoeken hoe vaak kinderen met een stoornis zoals ADHD of autisme worden geweigerd door een reguliere school. De vereniging krijgt de laatste tijd veel meldingen van ouders van wie de kinderen niet terecht kunnen op de school van hun keuze. Dit meldt de Gelderlander.
Eerder werd al bekend dat reguliere scholen in heel Nederland weigeren kinderen die extra ondersteuning nodig hebben aan te nemen. Zij willen dit pas doen als op 1 augustus de Wet passend onderwijs ingaat die hen verplicht voor elke leerling die zich aanmeldt een passende plek te vinden. Ook in de regio blijken 'zorgleerlingen' geweigerd te worden door scholen. Ouders zijn bang dat de benodigde zorg voor hun kind hierdoor niet met de aanvang van het nieuwe schooljaar geregeld zal zijn.
Via oproepen op websites en het eigen verenigingsblad wil NVA Gelderland zo veel mogelijk ouders bereiken. Ze willen in kaart brengen hoe vaak het voorkomt dat kinderen geweigerd wordt op school omdat ze autistisch zijn of een andere stoornis of beperking hebben. Het onderzoek begint na de zomer.
Ook de landelijke vereniging voor ouders, Balans, maakt zich zorgen over de invoering van het passend onderwijs. Elke dag komen er bij het Steunpunt Passend Onderwijs meldingen en vragen binnen van bezorgde ouders die geen geschikte school kunnen vinden voor hun kind.
© Nationale Onderwijsgids