Normal_normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld ouders die een zorgkind hebben, zijn soms meer tijd kwijt met het regelen van deze zorg en ondersteuning dan de fysieke uren die ze hiervoor krijgen. Zeven van de tien zorgbehoevenden is per week minstens een uur kwijt aan administratief werk, vier op de tien is zelfs twee uur of meer hieraan kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie NPCF, samen met het Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo, zo meldt de federatie op haar website. 

In sommige gevallen zijn mensen acht uur per week bezig met de administratie rondom het regelen van zorg en ondersteuning. “Dit is een onthutsend rapport. Mensen zouden niet telkens opnieuw hun verhaal moeten hoeven doen om zorg te krijgen. Dat kan eenvoudiger. Daar moet echt goed naar worden gekeken. Ik roep de Kamer op om dit nu voor eens en voor altijd te regelen”, zegt directeur van de NPCF Diana Veldman. Deze week praat de Tweede Kamer over de administratieve lastendruk voor zorgbehoevenden.

Uit reacties van 2.434 ondervraagden blijkt dat administratie in alle hoeken van de zorg problemen oplevert. Zo heeft 76 procent binnen de jeugdhulp aangegeven dat ze het hier moeilijk mee hebben. 66 procent van de mensen die begeleid wonen ervaart administratief gedoe. Te veel regels, te veel administratie en het bekende van het kastje naar de muur problematiek zijn veelvoorkomende problemen die in de reacties van ondervraagden terugkomen.

Zieke mensen of mensen met een beperking ervaren dat het organiseren van huisvesting, werk en inkomen, onderwijs en verzekeringen ook lastig is en vaak gepaard gaat met veel regelwerk. Ieder(in) riep ouders eerder al op om de zorg op school bijtijds te regelen, omdat dit veel tijd in beslag neemt.

©Nationale Onderwijsgids