De werkgroep Vanuit autisme bekeken rondt voor deze zomer haar activiteiten af en geeft het stokje door aan een nieuw op te richten autismecoalitie. Ter gelegenheid hiervan presenteerde de werkgroep op donderdag 31 maart 2016 een magazine om terug te blikken op wat er in de afgelopen drie jaar is gebeurd. Dat meldt werkgroep Vanuit autisme bekeken.
De werkgroep werkte de afgelopen drie jaar aan een programma om (kleine) betekenisvolle verbeteringen te realiseren waardoor mensen met autisme beter kunnen participeren. Binnen de werkgroep en het programma werkten mensen met en zonder autisme intensief samen. Merel van Vroonhoven, voorzitter van de werkgroep en bestuursvoorzitter van de AFM: “We kijken met trots en veel plezier terug op de afgelopen drie jaar. Want naast alle concrete producten is het ook echt een veel bredere beweging geworden van bestaande en nieuwe partijen en mensen. Het fundament is gelegd maar, de volgende stap moet nu wel gezet worden door een coalitie van ervaringsdeskundigen, individuele professionals en organisaties.”
Het magazine dat Vanuit autisme bekeken presenteerde geeft een overzicht van de resultaten van het programma. Zo ontwikkelde zij een Maatschappelijke businesscase voor de levensbrede aanpak, een nieuwe manier van ondersteunen van mensen met autisme. Hiermee gaven zij inzicht in wat deze aanpak de samenleving zou opleveren. Ook liet zij onderzoek doen naar hoe het diagnoseproces bij autisme verbeterd kon worden. Binnen het programma werden verder verschillende handreikingen en drie websites ontwikkeld: watvindik.nl; autismewegwijzer.nl; uaanzet.nl, die respectievelijk mensen met autisme zelf, hun naasten en professionals helpt bij het beter leren begrijpen en omgaan met autisme. Vanuit autisme bekeken ging met scholen op zoek naar innovatieve oplossingen om ook voor kinderen met autisme passend onderwijs te bieden en begeleidde bedrijven en medewerkers bij het creëren van openheid over autisme op de werkvloer.
Diederik Weve, ervaringsdeskundig lid van de werkgroep Vanuit autisme bekeken. “Alle goede acties ten spijt. Autisme ís nog niet normaal en nog niet geaccepteerd in de maatschappij. Als groep staan we nog laag op de emancipatieladder: te vaak gaat het óver ons, denken anderen te weten wat goed voor ons is, in plaats van dat we in gesprek zijn over wat de beste weg is en ónze individuele vraag hierbij het startpunt is. Vanuit autisme bekeken zette hierin een belangrijke stap. Nu de rest van Nederland nog. Want als wij geen onderdeel zijn van de oplossing, van het oplossen, dan zijn blijven we enkel een probleem.”
© Nationale Onderwijsgids