Op vier scholen voor speciaal onderwijs wordt gestart met een de pilot Vrijetijdsteams. Dit programma moet er toe leiden dat leerlingen uit het speciaal onderwijs structureel gaan sporten. Nu blijken een aantal factoren belemmerend te zijn in structureel sporten, de Vrijetijdsteams moeten deze belemmeringen het hoofd bieden. Dat meldt Special Heroes.
De factoren die belemmerend zijn in structureel sporten is bijvoorbeeld dat de leerlingen al lang van huis zijn, omdat ze met een busje gehaald en gebracht moeten worden, ook zijn er soms geen sportmogelijkheden in de eigen omgeving of is het organisatorisch lastig te regelen. De Vrijetijdsteams bieden de leerlingen meer differentiatie in sportactiviteiten en persoonlijke ondersteuning in en rondom hun eigen woonomgeving, bijvoorbeeld diverse pauze sporten inzetten, Special Heroes clinic’s met verenigingen en naschoolse sportactiviteiten met verenigingen.
De pilot wordt uitgevoerd op vier scholen voor speciaal onderwijs in Nijmegen en loopt van 1 februari tot 1 juli 2017. De uitvoering ligt bij het CIOS, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en een roc. Zij leveren voor de scholen stagiaires die gezamenlijk met de gymleraren van de scholen activiteiten opzetten en persoonlijke ondersteuning beiden aan de leerlingen. Daarnaast is er voor het naschoolse een samenwerking met Uniek Sporten Nijmegen. Na de pilot wordt bekeken of de Vrijetijdsteams op meer plaatsen in Nederland opgezet kunnen worden en naast sport ook voor kunst en cultuur activiteiten ingezet kunnen worden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids