FNV: Werknemers De Hoenderloogroep gaan 24 uur staken

In de loop van deze week leggen werknemers van De Hoenderloogroep voor 24 uur het werk neer. FNV en de werknemers voeren actie tegen de definitieve sluiting van hun jeugdzorginstelling, die de Raad van Bestuur van Pluryn afgelopen woensdag bekend maakte. Dit meldt FNV.

Jeugdzorgwerkers van Hoenderloo staken voor voortzetting van deze specialistische hulpverlening, voor deze kinderen, op deze plek. FNV voegt daar bovendien aan toe dat hierbij ook geen sprake kan zijn dat de rechten van medewerkers worden doorbroken en dat alles op alles wordt gezet deze jeugdzorgwerkers en expertise voor deze kinderen te behouden.
 
Het gaat om structureel verlies van dit soort hulpverlening. Niet alleen de passende hulp aan kinderen die er nu wonen, maar ook alle kinderen die op de wachtlijst staan en alle toekomstige kinderen die dit soort hulp nodig hebben, komt te vervallen. Expertise en mensen worden versnipperd over andere werkplekken of verlaten zelfs de sector. 
 

24-uursstaking

“Tijdens de staking blijft de minimale zorg op de groep gewaarborgd. Er wordt geen administratief werk gedaan,” zegt Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Administratief werk is nodig voor de werkgever om kosten te kunnen declareren. Ook komen er die dag geen therapeuten en andere specialisten langs. Alle werknemers die niet staan ingeroosterd op een woongroep, worden opgeroepen hun werk voor 24 uur neer te leggen.”
 

13 maart: afspraak minister De Jonge

Op vrijdag 13 maart heeft de FNV in Den Haag een afspraak met minister De Jonge over de sluiting van De Hoenderloogroep. Verhoeven: “De Hoenderloogroep is een unieke instelling. Tijdens de afspraak met minister De Jonge willen we hem vooral aanspreken op de wettelijke plicht om deze complexe vorm van zorg voort te zetten. Er is geen alternatief voor deze kinderen in Nederland. Daarmee verdwijnt ook de expertise uit de sector, die zo hard nodig is. Sluiting van De Hoenderloo Groep is een onverantwoorde vernietiging van jarenlang opgebouwde kennis en middelen. In plaats van sluiten is investeren nodig. Onlangs hebben we hem in een uitgebreide brief op die verantwoordelijkheid gewezen. De afspraak op 13 maart is hier het gevolg van.”
 
Landelijk FNV-bestuurder voor jeugdzorg Maaike van der Aar: "Professionals en ouders zijn niet overtuigd dat de kinderen op een passende plek terecht gaan komen. Ook al beweren de minister en de werkgever dit wel. Maar de minister en de werkgever zijn geen professionals. Zij zouden zich moeten laten informeren door professionals en de cliënten over wat passende en noodzakelijke zorg is."
 
Door: Nationale Onderwijsgids