Normal_voorrangsverklaring_onderwijspersoneel_hoe_werkt_het

Nog steeds kunnen medewerkers in de kinderopvang en het onderwijs zich met voorrang laten testen op het coronavirus. Bij de GGD melden dat je de docent bent is echter niet genoeg. Je hebt een voorrangsverklaring nodig. Hoe maak je als onderwijspersoneel met voorrang afspraak voor een coronatest en wat is een voorrangsverklaring? 

Een voorrangsverklaring is zo geregeld: wie op school werkt en coronagerelateerde klachten heeft, moet dat melden bij de schoolleider. Die bepaalt of een docent gebruik kan maken van de voorrangsprocedure. Als dat zo is, krijgt hij of zij een voorrangsverklaring. Daarna kan het prioriteitsnummer 0800 – 8101 worden gebeld voor het maken van een afspraak.

Met voorrang testen is ook mogelijk als onderwijsprofessional contact heeft gehad met iemand met corona, maar geen klachten heeft. Instructies hiervoor worden door de GGD voorzien. Binnen elke GGD-regio is er minstens één testlocatie waar onderwijspersoneel met prioriteit getest kan worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de betreffende testlocatie. Bij aankomst moet een identiteitsbewijs en voorrangsverklaring worden overhandigd. De testuitslag is nog dezelfde dag in te zien via coronatest.nl.

Waarom krijgt onderwijspersoneel voorrang?

Door deze voorrangsprocedure zitten leerlingen korter thuis als er teveel onderwijsmedewerkers ziek zijn op een school. Dit betekent tegelijkertijd een verantwoordelijkheid voor schoolleiders. Om de voorrangsprocedure te laten werken, mogen alleen medewerkers met voorrang getest worden die ook echt nodig zijn voor de continuïteit van het onderwijs. Dat betekent dat een testafspraak met voorrang alleen gemaakt zou moeten worden als er geen vervanging is voor de medewerker of een groep naar huis moet als de medewerker er niet is.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Rijksoverheid