Regels leerlingenvervoer Doesburg zorgen voor problemen bij ouders

De nieuwe regels voor het leerlingenvervoer in Doesburg zorgen ervoor dat steeds meer ouders in de problemen dreigen te komen. De gemeente Doesburg wil dat ouders zelf hun kind twee dagen per week naar school brengen en ook weer ophalen. Eerst leek het te gaan om één dag per week, maar volgens wethouder Bart Elbers gaat het om één dag per ouder. De lokale partijen SP, PvdA/GroenLinks en het CDA zijn hierover niet te spreken. Ook landelijk ouderorganisaties reageren ontzet over de nieuwe regelgeving. Dat meldt Omroep Gelderland.

Marieke Boon van de landelijke organisatie Ouders en Onderwijs vindt het ongelooflijk dat de gemeente Doesburg met zo’n oplossing komt. Als het om leerlingenvervoer gaat doen gemeenten rare dingen. En dat terwijl ze er zelf verantwoordelijk voor zijn, stelt Joli Luijckx van de landelijke oudervereniging Balans.

Speciaal onderwijs 

De 17-jarige Merle gaat naar een speciale school vanwege haar handicap. Dat doet ze nu nog elke dag met het leerlingenvervoer. Haar moeder Tessa de Leur legt uit dat zij en haar man vier dagen per week werken en er maar één auto in het gezin is. “En die heb ik dus ook nodig voor mijn werk.”

Thuishouden van school 

Er zijn zelfs ouders die aangeven hun kind een dag in de week thuis te houden van school. Donderdagavond 4 jul is de laatste vergadering van de gemeenteraad voordat de zomervakantie begint.  Dan worden de nieuwe regels ook weer besproken.

Lastig verhaal 

Het leerlingenvervoer van kwetsbare leerlingen naar school en weer naar huis blijft in veel gemeenten een lastig verhaal. Er is al een lange tijd een groot chauffeurstekort. Het leerlingenvervoer in Doesburg kost elk jaar een half miljoen euro. Verschillende plaatsen in Gelderland zijn er opstapplekken in plaats van taxibusjes die de kinderen thuis komen ophalen. Ook worden steeds meer kinderen gestimuleerd om zelf met het openbaar vervoer naar school te gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk