Verdeeldheid hoger onderwijs

GRONINGEN - Het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs zijn flink verdeeld over de consequenties van het regeerakkoord 'Bruggen slaan'. Terwijl de Vereniging van Universiteiten (VSNU) uitgaat van opbrengsten in de lange termijn, is de HBO-raad absoluut niet te spreken over het akkoord. Dat staat te lezen op de website ScienceGuide.nl.

De aanstelling van hbo-bestuurder Jet Bussemaker als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap helpt niet de negatieve indruk te verzachten. Volgens de HBO-raad betekent het akkoord een feitelijke bezuiniging op de uitgaven voor het hoger onderwijs van 155 miljoen euro in 2017 tot een structurele bezuiniging van 195 miljoen. "Alles bij elkaar helpt het regeerakkoord het hoger onderwijs dus niet", aldus voorzitter van de HBO-raad Thom de Graaf.

De VSNU kijkt er een stuk positiever tegenaan. Volgens de organisatie biedt het nieuwe regeerakkoord "een goede basis voor de toekomst van hoger onderwijs en onderzoek." Voorzitter Sijbolt Noorda ziet ambitie en lange termijndenken in terug. Volgens hem zullen de opbrengsten van een sociaal leenstelsel worden geherinvesteerd in onderwijs en onderzoek.

Maar ook voor universiteiten zijn bepaalde onderdelen van het regeerakkoord ongunstig. Dat er nog meer gekort zal worden op subsidies bijvoorbeeld, maar ook de vermindering van het aantal opleidingen. Daarbij komt de suggestie dat er nog meer winst behaald zou kunnen worden door overhead en efficiency, wat een verliespost van 70 miljoen euro voor universitaire medische centra. Deze zaken lijken echter de overwegend positieve stemming van de VSNU niet te veranderen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem