Fossiele brandstoffen, fossiele energie, klimaatverandering

AMSTERDAM - In navolging van studentenprotesten in de Verenigde Staten en Canada, zijn ook in Nederland studenten begonnen met het protesteren tegen beleggingen van universiteiten in fossiele brandstoffen. Dat meldt de Volkskrant. 

De studenten, in Nederland een groep studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doen dit vanwege de potentiële nieuwe financiële zeepbel die kan ontstaan. Olie- en mijnbouwbedrijven zouden namelijk een substantieel deel van de olie-, gas en kolenvoorraden in de grond moeten laten zitten om de opwarming van de aarde enigszins te kunnen beperken. 

Naast het morele appèl tegen het gebruik van dergelijke grondstoffen, beginnen er nu dus ook steeds meer financiële redenen te ontstaan tegen het investeren in dergelijke bedrijven. Aan 300 universiteiten in Noord-Amerika begonnen studenten daarom met het protesteren tegen deze vorm van beleggen. 

Princess Attia van studentenbond SRVU wil zelfs zo ver gaan om het te vergelijken met grootschalige protesten tegen de apartheid in de jaren 80 van de vorige eeuw. "Toen werd het voor oliemaatschappijen ook lastig. Klimaatverandering is de nieuwe apartheid."

De Vrije Universiteit (VU) kan overigens niet bevestigen dat zij in fossiele brandstoffen investeren. Marjan Minnesma van de stichting Urgenda stelt echter dat er bepaalde fondsen zijn die erg in trek zijn bij onder meer universiteiten, waarin verschillende bedrijven uit deze sector zijn opgenomen. De petitie die bij de VU is overhandigd, ziet zij dan ook als wederom een nieuwe stap die zal leiden tot grote veranderingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem