Werkloze jongeren worden steeds vaker door gemeenten verplicht om te studeren. In plaats van de jongeren een bijstandsuitkering te geven kiest de gemeente er voor ze een studie te laten volgen. Vaak blijven deze jongeren met een flinke studieschuld zitten omdat ze nooit een diploma halen voor hun verplichte studie. Dit meldt het NOS naar aanleiding van een bericht van het Hoger Onderwijs Persbureau.
NOG
Gemeenten dwingen jongere werklozen in toenemende mate tot studeren
-Volgens het persbureau zijn er gemeenten die er voor kiezen om alle werkloze jongeren onder de 27 te laten studeren zodat ze niet op het budget van de gemeente drukken. De gemeente moet anders de bijstandsuitkering betalen. Het is in de wet vastgelegd dat jongeren onder de 27 ofwel moeten werken ofwel moeten leren. Een uitzondering op deze regel maken is mogelijk, maar dat kost de gemeenten geld. Studeren is daarbij een goedkopere optie voor de gemeente omdat momenteel het Rijk de studiefinanciering betaalt.
Meer studenten melden zich de laatste tijd bij hbo –hogescholen terwijl ze de studie niet aankunnen, zo stelt een netwerk van studentendecanen in een bijeenkomst. Het hbo krijgt ook vaker te maken met ongemotiveerde leerlingen, aldus hen. De decanen kennen verschillende studenten die door uitkeringsinstantie UWV doorgestuurd zijn naar het onderwijs. Er zouden daarbij jongeren zijn die gedwongen worden midden in het jaar te gaan studeren terwijl het vak dat ze willen gaan doen pas later start.
Problematisch hierbij is dat veel van deze jongeren uiteindelijk geen diploma halen. Dan moeten zij de hele studiebeurs terugbetalen. Omdat de jongeren al werkloos waren, lukt dit echter vaak niet. Het Rijk draait in dat geval op voor de kosten.
© Nationale Onderwijsgids