De gevolgen van het leenstelsel voor studenten zijn pas over drie tot vier jaar echt helemaal duidelijk. Dat zei onderwijsminister Jet Bussemaker woensdag in de Kamer. Maar intussen moet er nog wel meer en betere voorlichting komen over wat er allemaal financieel mogelijk is voor studenten, erkende ze, bijvoorbeeld op het gebied van de aanvullende studiebeurs en voor mensen met een beperking. Dat melden ANP, Volkskrant en NU.nl.
Er is 'leenangst' en die moet worden bestreden. Het onderwijs is nog wel degelijk toegankelijk voor alle groepen, aldus de minister. Dat veel mbo'ers besluiten niet verder te studeren zou bijvoorbeeld niet liggen aan het leenstelsel. Er gaan spookverhalen en daarom moet iedereen de goede informatie geven en krijgen, zei Bussemaker in een stekelig verlopen debat. Wel gaat Bussemaker in gesprek met het Expertisecentrum handicap & studie om uit te zoeken waarom minder jongeren met een functiebeperking of chronische ziekte voor een opleiding in het hoger onderwijs kiezen.
Diverse studenten- en jongerenorganisaties voerden gistermiddag actie tegen de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs die zou zijn ontstaan. Het leenstelsel werpt volgens de organisatie teveel hindernissen op voor veel studenten. De actievoerders hadden daarom een stormbaan aangelegd op de Lange Vijverberg in Den Haag die deze belemmeringen symboliseert. De studenten pleiten onder meer voor een vaste aanvullende beurs voor studenten met een functiebeperking en maatregelen om de doorstroom van mbo'ers te verbeteren.
© Nationale Onderwijsgids