"Om die reden omarmt de PvdA-fractie, samen met GroenLinks en de ChristenUnie, het manifest van de jongeren in Coalitie-Y voor meer vaste banen, voor meer betaalbare woningen en voor herinvoering van een basisbeurs. Veel jongerenclubs hebben zich verenigd in Coalitie-Y en zij noemden precies de dingen waar wij tegen strijden", aldus Asscher. Hij hoopt dat meer partijen zich bij het initiatief aansluiten zodat "een brede coalitie ontstaat die wat aan de zorgen van jongeren kan doen".
Compensatie
Studenten die al hebben moeten lenen voor hun studie, moeten bij de terugkeer van de studiebeurs gecompenseerd worden, vindt Asscher. Zij zouden anders, zonder studiebeurs en nog in afwachting van grote investeringen in hun onderwijs, de dupe zijn.
Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben ondanks de bezwaren van die laatste twee partijen afgesproken deze kabinetsperiode niet aan het leenstelsel te morrelen. Nu er een brede Kamermeerderheid is voor de terugkeer van de studiebeurs, kan een volgend kabinet zich daarvoor wel opmaken.
Reactie LSVb
LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “De steun voor dit systeem brokkelde al jaren af - het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, alsof de hele maatschappij daar niet bij gebaat is.”
Het is een belangrijke stap voor de samenleving dat we weer gaan investeren in het onderwijs en in studenten, schrijft de LSVb. De studentenbond wijst op het SER-rapport ‘Hoge verwachtingen: Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019’ dat vorige week uitkwam; dit stelt wederom dat jongeren in Nederland onder grote druk staan. Het leenstelsel zet een hele generatie op achterstand. Het vergroot niet alleen de kloof tussen verschillende groepen in de maatschappij, maar beïnvloedt het dagelijks leven van alle jongeren. Alex Tess Rutten: “Alle jongeren in Nederland moeten met een basisbeurs de kans krijgen om zonder bergen schuld hun studie af te ronden, ongeacht de opleiding of financiële positie van hun ouders.”
Door: Nationale Onderwijsgids