De ministerraad heeft besloten dat het bindend studieadvies wordt opgerekt. Studenten krijgen dan niet één, maar twee jaar de tijd om het aantal benodigde studiepunten voor de bsa-norm te halen. Een aantal hogescholen maakten al gebruik van zo’n regeling, maar universiteiten zijn niet erg happig. Dat meldt ScienceGuide.
Bij universiteiten is er veel kritiek geweest op de versoepeling van het bsa, want dit kan leiden tot extra vertraging onder studenten. Studenten die de nominale studieduur overschrijden zijn financieel onaantrekkelijk voor instellingen. Docenten en hoogleraren aan universiteiten zijn een voorstander van het huidige bindend studieadvies. Ze denken dat een versoepeling kan leiden tot een nog hogere werkdruk, want studenten blijven dan onnodig lang op de opleiding.
Studentenwelzijn en studentsucces
Volgens koepelorganisatie UNL is een bsa essentieel voor het studentenwelzijn en studentsucces. UNL is van mening dat het oprekken van het bsa extra druk zal geven aan studentenbegeleiders, want studenten zullen langer een opleiding volgen die eigenlijk helemaal niet bij hen past. De universiteitenkoepel heeft nog wel het voorstel gedaan om een landelijk maximum van 45 studiepunten af te spreken, maar minister Dijkgraaf gaat daar waarschijnlijk niet in mee.
Mentaal welzijn onder druk
“Het komt keer op keer voorbij in gesprekken die ik heb met studenten. Uit onderzoek blijkt ook dat het mentaal welzijn van studenten onder druk staat. Dat komt onder meer doordat in het onderwijs de teugels strakker zijn aangetrokken. Daarom wil het kabinet het bindend studieadvies aanpassen”, aldus minister Dijkgraaf.
In het hbo zijn er instellingen die na de coronapandemie hebben besloten sowieso te stoppen met het bsa. Bij de Hogeschool Rotterdam kwamen ze er onlangs achter dat ze in het verleden veel studenten onterecht hebben weggestuurd terwijl de studenten een reële kans hadden om hun diploma te halen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk