Bewoners studentencomplex Tilburg leven in angst vanwege vele zelfdodingen

Bij een Tilburgs studentencomplex zijn de bewoners er helemaal klaar mee. Vijf mensen beroofden zich in de afgelopen acht jaar van het leven in de studentenflat. Vorige week sprong er nog iemand van de balustrade. De bewoners zijn bang dat het vaker gaat gebeuren en wachten op maatregelen. Dat meldt Omroep Brabant.

Het waren overigens niet altijd bewoners van de studentenflat zelf die zichzelf van het leven beroofden. Vorig jaar sprongen er twee mensen vanaf de hoogste verdieping van de flat. In 2020 en 2017 was het maar een persoon. Vorige week sprong er dus ook weer iemand.

Heftige gebeurtenissen 

Voor de bewoners van de studentenflat is het iedere keer weer een heftige gebeurtenis. Ze helpen met reanimeren, maar zagen ook de witte tenten van de politie. Studenten die getuige zijn geweest van zo’n zelfdoding vertellen aan onderzoeksplatform Woeste Grond over welke gevolgen die voor hen heeft. Studenten die een woning op de begane grond hebben, komen niet meer op het binnenplein.

Een studente met een woning op de begane grond van de flat loopt altijd zo dicht mogelijk langs de muren als ze over het binnenplein moet. Een andere student vertelt aan het onderzoeksplatform dat ze bang is als ze iemand op de bovenste verdieping van de flat ziet rondlopen.

Slechte communicatie 

De studenten zijn niet alleen bang, maar ook boos. Verhuurder SSH communiceert vaak slecht of niet als er iemand is overleden. Het duurt ook te lang voordat de verhuurder maatregelen neemt. Volgens de bewoners is het wenselijk als er netten worden opgehangen.

Mentale klachten 

De SSH heeft ondertussen aan Woeste Grond laten weten dat de netten op de planning staan. Voor september zullen deze netten opgehangen worden. Tilburg University heeft ook aangegeven om in het najaar een werkgroep op te starten. Studenten met mentale klachten kunnen zich in de tussentijd melden bij de universiteit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk