Mbo-studenten mogen dit jaar voor het eerst meedoen aan de KEI-week

Alle eerstejaars mbo-studenten mogen dit jaar voor het eerst meedoen aan de KEI-week in Groningen. KEI-voorzitter Esther Slomp verwacht dat er maar weinig mbo’ers zich zullen aanmelden. Zij gokt op een stuk of vijftig. “Net zoveel als tijdens de pilot van vorig jaar.” Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Groningen telt zo’n 28.000 mbo’ers. Na de pilot van vorig jaar mochten nu alle eerstejaars mbo-studenten zich aanmelden voor de KEI-week. Voor nieuwe studenten is deze introductieweek erg belangrijk. Het studentenleven van Groningen wordt tijdens deze week van a tot z uitgelicht.

Introductieweek 

De introductieweek trekt altijd duizenden hbo- en wo-studenten aan. Een KEI-papa of -mama gaat vijf dagen met de nieuwe studenten op pad om hen wegwijs te maken in de stad. Zo’n studententijd is voor mbo’ers net zo belangrijk. Daarom is er besloten dat mbo-studenten ook mee mogen doen aan de KEI-week.

De voorbereiding van de introductieweek is al in volle gang. De KEI-week is volgens Slomp op verschillende mbo-scholen al flink onder de aandacht gebracht. Al snapt ook zij dat mond-tot-mondreclame het beste werkt. Maar, dan moeten er wel mbo-studenten meedoen aan de introductieweek.

Op het allerlaatste moment aanmelden 

De KEI-week gaat over twee weken al van start, maar nieuwe studenten geven zich vaak op het allerlaatste moment nog op. Slomp verwacht echter niet dat veel mbo’ers zich zullen aanmelden.

Andere studentensteden 

Andere studentensteden laten sinds kort ook mbo’ers meedoen aan de introductieweken. Daar schieten de aantallen ook niet de lucht in. Vandaar dat Slomp deze uitspraak ook wel durft te doen. Voorzitter van de Utrechtse Introductie Tijd, Lotte van Buuren, zegt dat dit ook wel klopt. “Dat we mbo’ers nu ook als studenten zijn gaan zien is heel erg fijn.”

Maar het aantal mbo’ers dat ten opzichte van hbo’ers en wo’ ers meedoet is scheef. “Tientallen mbo’ers hebben zich opgegeven voor Tijd”, stelt Van Buuren.

'Nog niet zo bekend' 

De KEI-week is nog niet bekend genoeg onder nieuwe mbo-studenten in Groningen. Binnen de mbo-opleidingen zelf is het ook nog vanzelfsprekend om het over de introductieweek te hebben, zo weet Slomp.

Studenten die studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool komen vaak uit andere plekken van Nederland. Zij kennen Groningen niet en willen de stad graag leren kennen. Mbo’ers komen vaker uit de omgeving, wonen nog thuis of kennen Groningen al wel.

Nieuwe mensen ontmoeten 

Mbo’ers hoeven niet bang te zijn dat de introductieweek niet voor hen is zegt Slomp. Er is genoeg leuks te beleven en te ontdekken. En misschien is wel de belangrijkste reden om mee te doen: nieuwe mensen ontmoeten. “Dat kan in je KEI-groepje of tijdens de verschillende feesten en optredens.” Studenten met dezelfde interesses worden namelijk zoveel mogelijk bij elkaar in een groepje geplaatst. “De verschillende opleidingen worden juist gehusseld.” De eerstejaars komen zo in een groep met andere studenten die dezelfde interesses hebben.

Alcohol 

Voor de mbo’ers is het niet mogelijk om alcohol te bestellen, want vaak zijn zij nog minderjarig. Ook de minderjarige hbo- en wo-deelnemers krijgen een polsbandje om. Zo ziet iedereen dat ze nog geen 18 zijn en geen alcohol mogen drinken.

Zo’n 40 tot 50 mbo-studenten deden vorig jaar mee aan de pilot. Volgens Slomp hebben een erg leuke KEI-ervaring gehad.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk