Studentenfeest niet populair bij bewoners, maar mag toch terugkeren naar Arnhem

Studentenfeest Coupe des Templiers werd in mei 2023 niet echt enthousiast ontvangen in Arnhem. Het geluid stond zo hard dat er zelfs klachten kwamen vanuit Huissen en Oosterbeek. Maar begin september staat het studentenfeest wel weer gepland. Dat meldt de Gelderlander.

Hans Kuypers, bewoner van Malburgen-Oost, zag de glazen in zijn kast heen en weer rinkelen vanwege het geluid. En hij was niet de enige die last had van geluidsoverlast van studentenfeest Coupe des Templiers (CDT).

Geluidsnorm overschreden 

Uit geluidsmetingen van de Arnhemse omgevingsdienst Odra bleek dat de geluidsnorm was overschreden met 3 decibel. Maar CDT staat toch weer gepland in Arnhem. Het studentenfeest keert terug bij de Stadsblokken en wel op vrijdag 6 september.

Akoestisch adviesbureau 

De organisatie zegt dat ze de klachten die vorige keer over het feest binnenkwamen serieus nemen en dat er al de nodige maatregelen zijn getroffen. Mees Noordhoff van CDT geeft aan dat ze dit jaar gaan samenwerken met een akoestisch adviesbureau. Het feest zal ook niet tot middernacht doorgaan. Ze stoppen een uurtje eerder en wel om 23.00 uur.

Er worden de hele dag geluidsmetingen door de festivalorganisatie als ook de omgevingsdienst gedaan. Dit doen zij op het festivalterrein en bij de woningen die het dichtst bij het terrein liggen.

CDT begon ooit als hockeytoernooi 

Zo’n 5000 studenten uit heel Nederland kwamen in mei 2023 naar Arnhem. CDT verwacht voor deze editie net zoveel studenten. In 1968 begon het feest als een hockeytoernooi. Hockey is no steeds aanwezig, maar CDT is inmiddels een groot festival geworden met verschillende (dance)muziekpodia. Het festival is bijna uitverkocht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk