Universiteiten maken zich zorgen over veiligheid Joodse studenten en docenten

Joodse medewerkers aan verschillende Nederlandse universiteiten maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van Joodse studenten en docenten in het hoger onderwijs. Dat meldt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) donderdag naar aanleiding van ontmoetingen met onderzoekers en docenten in aanloop naar het nieuwe academische jaar.

In de gesprekken vertelden de medewerkers dat Joodse studenten en docenten de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten intimiderend vinden. "Wij zien dat het oplaaiende Israëlische-Palestijnse conflict helaas gepaard gaat met antisemitische uitingen op onze universiteiten", aldus NCAB Eddo Verdoner. Het is volgens hem "ontoelaatbaar" dat Joodse studenten en docenten zich niet altijd veilig voelen. "Demonstreren mag, maar wij mogen onze ogen niet sluiten voor antisemitisme dat wordt verhuld als kritiek op Israël."

Veilig klimaat voor Joodse studenten en docenten 

Verdoner benadrukt dat het conflict in Gaza nog niet voorbij is en dat het daarom zaak is om voor de start van een nieuw academisch jaar "goed voorbereid te zijn om een veilig klimaat" te waarborgen voor Joodse studenten en docenten.

Door: ANP