Studenten nemen intrek in woningen op het terrein van Zernike in Groningen

De eerste studentenwoningen op het Zernike complex in Groningen zijn een feit. Voornamelijk internationale studenten zullen in de aankomende weken het nieuwe wooncomplex betrekken. Dat meldt de UKrant. 

In totaal kunnen er achthonderd studenten in het complex genaamd Proxima wonen. Sommige studenten zullen er maar vier maanden wonen, anderen een jaar. Op dit moment zijn de nieuwe studenten aan het verhuizen. Ze worden met hun spullen geholpen door hun families.

Alexandra uit Roemenië gaat biomedical engineering studeren. “Het hele blok had ik voor mezelf toen ik hier op 8 augustus aankwam.” Farmaciestudent Alexia, ook uit Roemenië, vindt dit haar beste beslissing ooit. “Als we later waren aangekomen, had iedereen al groepjes gevormd.”

Keuken delen, badkamer voor jezelf 

Op dit moment zitten er nog twee studenten in een kamer. Van augustus tot november is de vraag naar een studentenkamer het grootst. Na deze periode is het mogelijk om een kamer voor jezelf te krijgen.

Elke kamer heeft een eigen badkamer, maar de keuken moet je met veertig studenten delen. Daar zijn wel acht koelkasten en vier grote vriezers in te vinden. Volgens Alexia is dat niet genoeg. Ze is bang dat als de colleges van start gaan en iedereen tegelijk aan het koken is, er problemen kunnen ontstaan.

Tien jaar wonen op Zernike 

Het is de bedoeling dat Proxima tien jaar blijft staan. De gemeente Groningen en de universiteit zien het wonen op Zernike nu al wel zitten. Dan zouden er 1500 woningen moeten komen.

RUG-directeur University Services, Stephan van Galen, zei eerder al in het Dagblad van het Noorden dat de campus ervan opbloeit. “En als universiteit hebben wij daar ook wat aan.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk