Studenten krijgen inspiratie van HAK en Turff om zelf te gaan koken

Uitwonende studenten zijn dol op afhaalmaaltijden. Iets minder dan de helft van hen bestelt minimaal een keer in de week zijn of haar eten. 35 procent van de studenten geeft het geld uit aan kant-en-klaarmaaltijden. Studenten-startup Turff en HAK gaan een samenwerking aan en willen dat studenten vaker zelf gaan koken. Dat meldt HAK.

In het nieuwe collegejaar gaan de bedrijven langs studentenhuizen om inspiratie te geven aan de uitwonende studenten. Een op de vijf studenten eet namelijk minder groente dan toen ze nog thuis woonden, zo blijkt uit onderzoek. Een op de drie studenten geeft in het onderzoek aan dat ze vooral minder peulvruchten eten.

Basisvaardigheden van het koken 

Veel uitwonende studenten kunnen nog niet goed koken op het moment dat ze op zichzelf gaan wonen. Iets meer dan de helft van de studenten heeft alleen de basisvaardigheden van het koken geleerd. Meer dan de helft van de uitwonende studenten krijgt iedere maand nog eten mee van hun ouders. Als studenten wel koken dan maken ze graag pasta gevolgd door wraps, burrito’s of taco’s en pizza.

De studenten op weg helpen in de keuken is het doel van HAK en Turff. “We willen graag bij studenten de groente- en peulvruchtenconsumptie stimuleren. We willen laten zien dat een lekkere maaltijd voor jezelf koken met voldoende groenten en peulvruchten helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn”, aldus communicatiemanager Yolanda van Grootel van HAK.

Tablets van Turff 

Via de tablets van Turff wil HAK dit laten zien. In studentenhuizen door heel Nederland hangen de tablets van Turff en elke dag gebruiken ongeveer 30.000 studenten de tablets. “De tablets zijn voorzien van een handig turfsysteem om de onderlinge uitgaven bij te houden. En de schermen dienen als middel waarmee we studenten in hun woonkamer of keuken kunnen bereiken”, zegt Bart Asberg, Head of Media & Business Development bij Turff.

Gerechten met groenten en peulvruchten 

Studenten worden spelenderwijs gestimuleerd om zelf gerechten met groenten en peulvruchten te maken. Studenten kunnen voordat ze gaan koken met het Recepten-Rad een selectie maken van acht verschillende gerechten. “Denk daarbij aan quesadilla’s, wraps, een poké bowl of curry. Het recept staat er ook bij”, zegt Van Grootel. Het Rad bepaalt dan welk gerecht er gemaakt moet worden. “Studenten zullen zich hier niet direct mee bezig houden, maar elk gerecht bevat minimaal 3030 gram groenten en peulvruchten per persoon.”

In meer dan 2.700 studenten in Nederland start op 2 september het project van HAK en Turff en duurt minstens een jaar. In ongeveer 600 studentenhuizen worden er 10.800 kikkererwten in pak en bonenschotels in stazak uitgedeeld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk