Voor het eerst sinds 2008 is er een daling te zien in het werkloosheidspercentage onder gediplomeerde schoolverlaters. Ondanks deze daling geldt dat in vele opzichten ook 2014 een moeilijk jaar was voor starters op de arbeidsmarkt. Het werkloosheidspercentage in 2014 is met 8,8 procent nog steeds drie keer zo hoog als in 2008 (2,8 procent). Ook het percentage jongeren dat –als ze werk vinden- genoegen moet nemen met een functie die qua niveau en richting niet aansluit bij de gevolgde opleiding, is met 18 procent nog steeds uitzonderlijk hoog. Dat meldt Universiteit Maastricht.
Dat en meer blijkt uit het rapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2014’, van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Zo blijkt onder meer dat 80 procent van de gediplomeerde schoolverlaters / afgestudeerden aangeeft dat zij achteraf bezien wederom dezelfde opleiding zouden kiezen. Ook blijkt 80 procent van de vmbo'ers tevreden te zijn over aansluiting met vervolgopleiding, maar 51 procent is kritisch over voorbereiding op vervolgopleiding.
40 procent van de ‘ongediplomeerde’ voortijdige schoolverlaters geeft aan door een school-/opleiding gerelateerde reden met de opleiding en het onderwijs gestopt te zijn. Dit percentage is de afgelopen jaren licht gedaald. Twee op de tien ‘ongediplomeerde’ schoolverlaters geeft aan met niemand te hebben gesproken over de beslissing om met de opleiding te stoppen. Een derde van de schoolverlaters (32 procent) geeft ongeveer anderhalf jaar later aan inmiddels te zijn teruggekeerd in het onderwijs. Vooral voortijdige schoolverlaters afkomstig van het vmbo en het havo kennen een hoge kans om binnen anderhalf jaar terug te keren in het onderwijs.
Het ROA voert jaarlijks een onderzoek uit onder schoolverlaters. Het rapport gaat over de gediplomeerde schoolverlaters en de voortijdig schoolverlaters van het schooljaar 2012/2013, die eind 2014 werden geënquêteerd.
© Nationale Onderwijsgids