Het versturen van seksueel getinte foto's via sociale media wordt door het gros van de Nederlandse jongeren sterk afgekeurd. Slechts een een kleine drie procent zegt zelf wel eens aan 'sexting' te hebben gedaan. Dat meldt de Volkskrant.
De Universiteit van Amsterdam presenteerde afgelopen maandag een onderzoek op initiatief van de provider Kliksafe. Daaruit kwam naar voren dat 'sexting' niet als stoer en populair wordt beoordeeld, maar vooral als dom en abnormaal.
Deskundigen hadden het lage cijfer niet verwacht. Linda Duits, mediaonderzoeker van de Universiteit Utrecht, had juist het tegenovergestelde verwacht. Volgens haar zijn scholieren goed op de hoogte van de risico's van het verspreiden van naaktfoto's. Nederlandse jongeren lijken zich dus behoorlijk netjes te gedragen op dat gebied.
De bevindingen uit het onderzoek mogen echter niet per sé als geruststellend worden beschouwd. Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media, waarschuwt voor de grote impact van foto's en fimpjes die wel gedeeld worden, ook als de persoon onherkenbaar in beeld is. Over het doorsturen moet volgens Pardoen nog meer voorlichting komen. Vaak zijn groepsgedrag en het erbij willen horen redenen om sexting via sociale media te delen. Volgens haar kan dat worden voorkomen door de nadruk te leggen op de negatieve gevolgen van het verspreiden. Het verbieden ervan zou volgens Pardoen minder effect hebben.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids