De Reddingsbrigade luidt de noodklok over het aantal verdrinkingen dat deze zomer al plaats heeft gevonden. Er zijn in het eerste halfjaar van 2015 al evenveel mensen verdronken als heel vorig jaar. Gebrekkige zwemvaardigheid is een van de oorzaken. Het schoolzwemmen is niet langer verplicht en wordt wegbezuinigd. De Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Zwembond pleitten eerder al voor beter zwemonderwijs. Dit meldt RTL Nieuws.
NOG
Reddingsbrigade luidt noodklok over verdrinkingen
-De Reddingsbrigade is tot nu 6362 keer in actie gekomen, vorig jaar kwamen zij 6148 keer in actie. Alleen de afgelopen week kwamen de hulpverlener al 1763 keer in actie. Toen vielen er twee dodelijke slachtoffers. In totaal zijn er dit jaar al negen mensen door verdrinking om het leven gekomen.
“Bij alle dodelijke ongevallen dit jaar speelde ten minste een van de aspecten mee waar we juist voor waarschuwen, zoals onvoldoende toezicht door ouders, gebrekkige zwemvaardigheid of onverantwoord gedrag," zegt directeur Raymond van Mourik. In september vorig jaar luidden de brigade al samen met de Koninklijke Nederlandse Zwembond de noodklok over de achteruitgaande zwemvaardigheid van Nederlandse kinderen. De brigade zei toen al bang te zijn dat het aantal ernstige ongevallen de komende jaren nog meer zal toenemen. De organisatie pleit voor meer aandacht voor de zwemles, betere voorlichting en verbetering van de veiligheid op zwemlocaties.
Door bezuinigingen is schoolzwemmen niet langer verplicht. Steeds meer scholen schrappen het zwemonderwijs nu uit het aanbod. Daardoor krijgen kinderen vaak veel minder zwemlessen dan vroeger gebeurde. Ze stoppen na hun A-diploma en verleren op den duur een deel van de vaardigheid. Ook komt het steeds vaker voor dat ouders hun kinderen helemaal niet voor zwemles opgeven. Dit is relatief vaak het geval bij kinderen van allochtone komaf.
© Nationale Onderwijsgids