Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Vanaf komende maandag gaan 190 Friese christelijke scholen al werken volgens de wet Werk en Zekerheid om zo de politiek te laten zien wat de gevolgen zullen zijn. Deze wet gaat per 1 juli in en houdt in dat een invaller veel sneller dan vroeger een vast dienstverband moet krijgen. De scholen kunnen hierdoor niet altijd een tijdelijke invaller regelen wanneer een vaste leerkracht ziek is. Dat meldt De Telegraaf.

“Flexwerkers mogen straks nog maar drie keer in twee jaar – dit was drie jaar – worden ingezet en daarna moet een vast contract worden aangeboden”, zegt CBO Fryslân-bestuurslid Jan Sijtsema. Door de nieuwe wet moeten de scholen iemand die voor de vierde keer binnen twee jaar invalt – ook als het maar om één dag gaat – een contract geven. “Dan moeten we tientallen invallers in vaste dienst nemen; dat geld is er niet”, aldus Sijtsema.

Doordat de scholen geen geld hebben al die flexwerkers in dienst te nemen, zal er niet altijd vervanging geregeld kunnen worden wanneer een vaste leerkracht bijvoorbeeld ziek is. Volgens Sijtsema is het voor vervangers zelf ook heel onaantrekkelijk om losse dagen in te gaan vallen om hun kansen op een langdurige vervanging niet te vergooien.

Verschillende schoolbesturen hebben eerder al geprotesteerd tegen de flexwet. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wees deze schoolbesturen er op dat werkgeversproblemen niet op werknemers of kinderen moeten worden afgewenteld. Volgens Asscher is een probleem als bijvoorbeeld een griepepidemie op te lossen met interne flexibiliteit, vervangingspools, afwijkingen via cao, oproepcontracten of uitzendkrachten. “Dat hebben we natuurlijk geprobeerd. We vormen met andere scholen samenwerkingsverbanden. Een deel van de vervangingsproblemen lossen we daarmee op. In stedelijke gebieden misschien bijna helemaal, maar niet in de landelijke gebieden. Een leerkracht uit Dokkum die ’s morgens gebeld wordt gaat echt niet voor een halve dag naar Sneek om in te vallen”, aldus Sijtsema. Volgens het bestuurslid is een oplossing de mogelijkheid om gedurende twee jaar tijdelijke contracten te mogen aanbieden zonder dat er verplichtingen uit voortvloeien. 

© Nationale Onderwijsgids