In Rotterdam kunnen leerlingen van groep acht zich vanaf dit schooljaar voor verschillende middelbare scholen inschrijven. De schoolbesturen in de stad hebben een nieuw beleid dat erop gericht is om voortaan geen onwettig aanmeldsysteem meer te hoeven gebruiken. De achtste groepers hoeven dus niet meer op één school te gokken. Dat meldt het AD.
Leerlingen vullen een favorietenlijst in met een aantal scholen. Op de school die zij op de eerste plaats zetten, worden leerlingen toegelaten zolang er plaats is en de scholier voldoet aan de eisen,zoals bijvoorbeeld niveau en grondslag. Wordt hier niet aan voldaan, dan komt de school die op de tweede plaats staat in beeld, eventueel na loting. Op die manier wordt er geselecteerd tot iedereen een plek heeft.
In voorgaande jaren hadden Rotterdamse leerlingen te maken met een andere vorm van toelating. Zij mochten zich maar inschrijven bij één onderwijsinstelling. Er werd geloot zodra er voor een school te veel aanmeldingen waren. Kinderen die niet werden ingeloot, moesten zich vervolgens tijdens een tweede ronde inschrijven bij een school die nog plaats over had. Doordat kinderen volgens dit systeem waarschijnlijk strategisch hun school kozen, waren er maar weinig uitgelote leerlingen. Op voorhand werd dan al gekozen voor een minder populaire school, zodat kinderen zich niet nogmaals hoefden in te schrijven voor een overgebleven plek.
Omdat kinderen zich volgens de wet mogen inschrijven bij meerdere scholen, wilde de vorige staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, het één school-inschrijfsysteem afschaffen. Volgens de schoolbesturen in Rotterdam en de toenmalige wethouder Hugo de Jonge was er geen weet van dat de wet werd overtreden. Het één school-principe werd gezien als handig systeem, ter vermijding van dubbele inschrijvingen.
Het systeem waarbij kinderen voortaan een favorietenlijst mogen invullen moet voor minder problemen en gedoe zorgden, zowel voor de leerlingen als voor de middelbare scholen. Enkele jaren geleden werd er in Rotterdam ook gebruikgemaakt van een systeem waarbij kinderen meerdere scholen kozen, maar dat systeem leidde tot veel onrust bij de scholen.
Ilse Löwenthal van ouderorganisatie Ouders010 vraagt zich af of het aanbod niet beter aangepast kan worden aan de vraag. Volgens haar is het namelijk nog niet zeker dat er dit schooljaar meer achtste groepers zullen zijn die op de school van hun eerste keus worden toegelaten. Ouders van leerlingen krijgen dit schooljaar in ieder geval meer informatie en begeleiding bij de keuze voor een middelbare school. Daarmee is Ouders010 hoe dan ook blij, aldus Löwenthal.
Vrijwel de meeste leerlingen in groep acht krijgen hun schooladvies in januari. Vanaf 5 februari kunnen kinderen zich vervolgens inschrijven bij middelbare scholen. Er wordt dan eerst gekeken naar alle 'eerste keuzes'.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids