De aanvraag van twee basisscholen om zich in nieuwbouwwijken van Utrecht te vestigen zijn afgewezen. Voordat een aanvraag is goedgekeurd, moeten bewoners hun steun betuigen. Het probleem is echter dat er in de nieuwbouwwijken nog niemand woont en dus niemand kan laten weten voor of tegen de komst van de scholen te zijn. Tegen de afwijzing is bezwaar gemaakt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Volgens de wet moeten basisscholen ouders in een straal van 6 kilometer eromheen vragen of ze belangstelling hebben voor de komst van hun school. In de wijken Cartesius en Groenewoud worden duizenden woningen gebouwd die pas over een paar jaar bewoonbaar zijn. Kindcentrum Cartesius en Kindcentrum Groenewoud hebben daardoor een groot probleem. Het enige wat ze kunnen doen is steun zoeken en reclame maken in de stad, maar dat willen ze niet.
Voldoende belangstelling
Het ministerie van Onderwijs verwacht desondanks dat ze kunnen aantonen dat er genoeg belangstelling is. “Nieuwe scholen, ook die in nog te bouwen wijken, hebben bestaansrecht als zij voldoende belangstelling weten aan te tonen. In het gebied om de scholen heen wonen tal van ouders waaronder belangstelling kan worden geworven.”
Dislocatie
De initiatiefnemer van de scholen hebben de aanvraag opnieuw ingediend bij het ministerie. Als deze opnieuw wordt afgewezen, openen ze een ‘dislocatie’. Dat betekent dat ze de scholen als nieuwe locatie onder een al bestaande school onderbrengen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky